Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jedenásť rokov starú vraždu Duckého bude riešiť Ukrajina

Ján Ducký
Ján Ducký

BRATISLAVA - Jedenásť rokov starú vraždu niekdajšieho ministra hospodárstva Jána Duckého budú riešiť úrady na Ukrajine. Potvrdilo to ministerstvo spravodlivosti. Prípad susedná krajina prevzala po tom, čo hlavný obžalovaný Ukrajinec Oleg Kalašnikov viackrát neprišiel na slovenské súdy a proces sa tak nemohol začať.

"Generálna prokuratúra Ukrajiny informovala MS SR, že prevzala trestné konanie voči menovanému a vo veci koná Ministerstvo vnútra Ukrajiny," informoval tlačový odbor ministerstva. Či je už prípad na niektorom súde, však nevedeli povedať. O konkrétnych krokoch vraj nemajú informácie. Ukrajinské súdy budú musieť vypočuť nielen Kalašnikova, ale aj ôsmich utajených svedkov vraždy spred dávnych rokov a rozhodnúť.

Exministra hospodárstva vlády Vladimíra Mečiara a bývalého šéfa Slovenského plynárenského priemyslu Duckého zavraždili vo vchode jednej bratislavskej bytovky začiatkom roka 1999. Z vraždy obvinili Ukrajinca Kalašnikova, proces s ním sa mal začať už v septembri 2007. Kalašnikov však neprišiel ani na ďalšie tri pojednávania. Cez advokáta odkazoval, že pošle súhlas na konanie procesu v jeho neprítomnosti, ten však súdu nedoručil. O rok neskôr tak Okresný súd Bratislava I navrhol, aby sa proces presunul na Ukrajinu.

Muža totiž nebolo možné od susednej krajiny vyžiadať, keďže tá podľa ministerstva spravodlivosti nevydáva vlastných občanov. Okrem toho už Kalašnikov na Slovensku strávil vo väzbe dva roky. Obžalobu na neho totiž prokuratúra podala už v roku 2000, krajský súd však stíhanie zastavil. Jeho obnovenie po sťažnosti Generálnej prokuratúry nariadil Najvyšší súd, to sa však pre neprítomnosť Kalašnikova nepodarilo.

Kalašnikov vinu odmietal. V lete 2007 povedal Hospodárskym novinám, že svoje meno chce očistiť aj cez sťažnosti do Štrasburgu. Dodnes nie je známy ani motív vraždy Duckého. Špekulovalo sa, že príčinou mohli byť napríklad zmenky, ktoré podpísal ako riaditeľ plynární či privatizácia štátneho majetku. Meno objednávateľa vraždy je neznáme, platnosť viacerých zmeniek za stámilióny korún dodnes riešia súdy. Naposledy koncom júla Krajský súd v Bratislave zmenku za miliardu českých korún (okolo 40 miliónov eur) uznal za neplatnú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu