Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SPP nemusí preplatiť Duckého miliardovú zmenku

Ján Ducký
Ján Ducký

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) nemusí zaplatiť miliardu českých korún (okolo 40 miliónov eur) spoločnosti Bolzano Enterprises za jednu z takzvaných Duckého zmeniek. Rozhodol tak dnes Krajský súd v Bratislave, ktorý podľa jeho hovorcu Pavla Adamčiaka potvrdil vlaňajšie rozhodnutie okresného súdu. Súdy už zmietli zo stola viaceré zmenky, ktoré v minulosti podpísal vtedajší šéf SPP Ján Ducký.

Okresný súd Bratislava v októbri zmenku označil za neplatnú, pretože obsahovala dvojitý údaj splatnosti. Okrem toho vraj bola premlčaná. "Podľa názoru odvolacieho súdu je napadnutý rozsudok okresného súdu vecne správny," uviedol Adamčiak. Rozhodnutie súdu bude právoplatné, keď si ho preberú plynárne i majiteľ zmenky.

Spoločnosť Bolzano Enterprises Ltd., registrovaná na britských Panenských ostrovoch, sa zmenku na miliardu českých korún neúspešne pokúsila vydražiť v roku 2006. O cenný papier na dražbe v susednom Česku nemal nikto záujem. Zmenku s úrokom šesť percent vystavil bývalý šéf plynární pre spoločnosť Sezooz Group podnikateľa Romana Zubíka. Exminister hospodárstva Ducký, ktorého v roku 1999 zavraždili, podpísal ako šéf Slovenského plynárenského priemyslu viacero zmeniek. Ich celkový počet nie je známy, plynárne ich považujú za neplatné. Súdy však na ich platnosť majú rôzne názory.

Naposledy v máji Najvyšší súd označil za neplatnú zmenku českej spoločnosti Draft-ova Opava na 400 miliónov českých korún (asi 15 miliónov eur). Súd tak rozhodol na podnet generálnej prokuratúry; krajský i okresný súd pritom skonštatovali, že česká spoločnosť nadobudla zmenku v dobrej vôli a nechcela plynárňam spôsobiť škodu.

Sám Ducký okolnosti podpisovania zmeniek pred súdom vysvetliť nestihol, jeho vraha dodnes nepotrestali. Po tom, čo sa súd s Ukrajincom Olegom Kalašnikovom, obžalovaným z jeho vraždy, ťahal deväť rokov, slovenské úrady požiadali Ukrajinu o prevzatie procesu. Údajný strelec totiž na pojednávania nechodil, lebo vraj nemal peniaze na cestu na Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu