Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Krajcer: Jarjabek robil cirkus, výzvu na šéfa RTVS schválili

Výbor pre kultúru a média
Výbor pre kultúru a média

BRATISLAVA - Zbytočný cirkus, tak označil minister kultúry postup opozície v parlamentnom výbore pre kultúru a médiá, ktorý sa v pondelok zišiel dvakrát. Neskoro večer napokon schválil výzvy na prihlasovanie kandidátov na funkciu šéfa RTVS a podávanie návrhov na kandidátov 9-člennej rady.

Na nočnom rokovaní, ktoré na žiadosť šéfa parlamentu zvolal predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) na 21:30 sa zúčastnilo aj s Jarjabkom osem z 13 členov výboru. Napriek tomu, že šéf výboru Jarjabek po otvorení rokovania a schválení programu rokovanie výboru opustil a jeho vedenie prenechal podpredsedníčke Magdaléne Vášáryovej (SDKÚ-DS), mal výbor dostatok hlasov na schválenie oboch výziev.

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) upozornil, že ak by sa v pondelok výzva nezverejnila, Jarjabek by porušil zákon. Ten plánoval zvolať ďalšie rokovanie výboru o tomto bode až na budúci pondelok.

Výbor mal podľa nového zákona o RTVS zverejniť výzvu na prihlasovanie kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa a návrhov na členov rady. Výzvy sa musia zverejniť vo vysielaní STV, SRo a na webstránke nrsr.sk.

Na popoludňajšom rokovaní výzvy neschválili z dôvodu neprítomnosti dvoch koaličných poslankýň Jany Kiššovej (SaS) a Magdy Vášáryovej (SDKÚ-DS). Ich dva hlasy chýbali k tomu, aby sa mohlo vôbec začať rokovanie o tomto bode programu.

“Opäť sa ukázalo, aký zbytočný cirkus opozícia na čele s pánom Jarjabkom robila. Je to cirkus, ktorý určite nie je na prospech občanov,“ povedal po schválení oboch výziev minister kultúry Krajcer. Podľa neho proces reformy verejnoprávnych médií “takýmito politickými hrami pána Jarjabka a jeho kolegov z výboru za stranu Smer“ ohrozený nebude.

Správanie sa členov mediálneho výboru za Smer v otázke voľby vedenia RTVS považuje za ukážku toho, že členovia mediálneho výboru za Smer-SD nekonajú v záujme občanov, “ale zjavne konajú v záujme niekoho iného a v záujme predlžovania toho marazmu, ktorý predovšetkým v Slovenskej televízii po sebe, po svojom vládnutí zanechali“.

Výbor zároveň určil 15-dňovú lehotu na doručenie prihlášok, pričom následne overí, či kandidát spĺňa alebo nespĺňa podmienky. Kandidátov zaradených do výberu pozve potom na verejné vypočutie. Nový riaditeľ by tak mohol byť známy do troch mesiacov.

Návrhy na členov 9-člennej rady môžu predkladať aj právnické osoby, rovnako v lehote 15 dní. Zastúpenie v nej majú mať traja odborníci v oblasti rozhlasovaného vysielania, traja za oblasť televízneho vysielania, dvaja ekonómovia a jeden právnik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu