Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Poplatky za vydanie občianskeho preukazu by sa mali zvýšiť

BRATISLAVA - Poplatky za podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu by sa mali od 15. januára 2006 zvýšiť. Ministerstvo vnútra navrhuje zvýšenie správnych poplatkov za vydanie občianskych preukazov, aby sa dosiahla úroveň nákladov na vydanie dokladu. Zabezpečiť by to mala zmena zákona o správnych poplatkoch, ktorú navrhol rezort vnútra spolu so zmenou zákona o občianskych preukazoch. V utorok sa návrhom zákona bude zaoberať Legislatívna rada vlády SR.

Za podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu by mal občan od 15. januára 2006 zaplatiť 150 korún, namiesto súčasných 50. Správny poplatok za vydanie občianskeho preukazu ako náhrady za zničený, stratený, odcudzený alebo poškodený občiansky preukaz bude 500 korún. V súčasnosti je to 200 korún. Vydanie občianskeho preukazu za stratený, zničený alebo poškodený opakovane v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich rokoch sa oproti súčasným 500 zvýši na 1 000 korún.

Vydanie prvého občianskeho preukazu však zostane aj naďalej bezplatné. Bezplatne bude vydaný nový občiansky preukaz aj občanom, ktorí oň požiadajú po zmene názvu obce, ulice alebo jej číslovania, po zmene rodného čísla nezavinenej občanom alebo po zistení chyby zapríčinenej výrobcom občianskeho preukazu alebo orgánom, ktorý preukaz vydal. Bezplatné vydanie občianskeho preukazu bude aj po skončení času jeho platnosti alebo, ak občan požiada o vydanie nového občianskeho preukazu v lehote 180 dní pred skončením času platnosti občianskeho preukazu.

Bezplatne sa budú vydávať občianske preukazy aj pre členky rehoľnej spoločnosti, ktoré požiadajú o nasnímanie podoby tváre alebo pre tých, ktorých preukazov sa násilím zmocnila iná osoba. Občania, ktorí majú občiansky preukaz vydaný pred 15. januárom 2006 s neobmedzeným časom platnosti, budú môcť požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu, ak uplynulo aspoň 10 rokov od vydania ich doterajšieho. Vydanie takéhoto občianskeho preukazu bude tiež bezplatné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu