Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Takto Slovensko vítalo Nový rok

Ohňostroj v Bratislave Zobraziť galériu (18)
Ohňostroj v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ohňostrojom a púšťaním lampiónov šťastia vítala metropola Slovenska rok 2011. So starým rokom sa prišli do ulíc Bratislavy rozlúčiť tisícky ľudí, ktorí spoločne odpočítavali jeho posledné sekundy. Po odbití polnoci sa hromadne objímali a želali si všetko dobré.

V uliciach hlavného mesta sa začali schádzať počas celého silvestrovského dňa. Mesto pre nich aj tento rok pripravilo oslavy, ktorých súčasťou boli rôzne kultúrne podujatia. Podľa organizátorov koncoročnej zábavy z občianskeho združenia Hlava 98 nezaostali oslavy za predchádzajúcimi úspešnými ročníkmi. Je to vďaka sponzorom, ktorí hradia 85 percent z nákladov na program, ktoré sú 120 tisíc eur. Mesto vyčlenilo 15 tisíc eur na bezpečnosť, čistenie a iné najnutnejšie služby.

Centrom osláv bolo opäť Hlavné námestie s koncertným maratónom, ktorý trval niekoľko hodín. Vystúpili na ňom viacerí známi slovenskí interpreti. Zabávať sa mohli ľudia aj na Hviezdoslavovom námestí, kde bol pre nich tiež pripravený zábavný program.

Takto Slovensko vítalo Nový
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)


Na pokojný priebeh osláv dozerali posilnené policajné hliadky. Pri vstupoch do zábavnej zóny robili preventívne kontroly. Organizátori nevpúšťali tých, ktorí prišli zjavne pod vplyvom alkoholu či iných zakázaných látok. Cieľom týchto kontrol bolo podľa policajnej hovorkyne Tatiany Kurucovej zabrániť tomu, aby návštevníci prinášali sklenené fľaše, rôzne tyče a zábavnú pyrotechniku, ktorou by mohli ohroziť ostatných oslavujúcich v uliciach mesta.

Bratislavskú nočnú oblohu zaplavilo na prelome starého a nového roka približne 4500 lampiónov šťastia. Občianskemu združeniu Želaj si sa tak s pomocou ľudí oslavujúcich príchod roku 2011 podarilo vytvoriť nový slovenský rekord v hromadnom púšťaní lampiónov šťastia.

Pre obyvateľov Banskej Bystrice, ktorí silvestrovali na námestí, bol pripravený večerný program. Okrem hudobných vystúpení mohli sledovať napríklad vyrezávanie ľadových sôch. Neďaleko pódia ich vytváral Peter Bankovich so svojím tímom. "Vyrezávame asi od takej 18.00 h ľadového medveďa, takú lietajúcu kométu alebo svetlicu, ako sa dá povedať, a aj taký stromček," povedal Bankovich. Vyrezávali ich karbobrúskami či rôznymi frézami. "Ony tu vydržia, pokiaľ ich nikto nerozbije," dodal. Pri teplote plus 30 stupňov by sa takáto socha totiž roztopila za 40 hodín.

Tu bude player


Banskobystričania privítali nový rok na Námestí SNP spolu s primátorom Petrom Gogolom. Prvé minúty po polnoci patrili farebnému ohňostroju, odznela aj hymna.

Takto Slovensko vítalo Nový
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)


Silvester s pestrým kultúrnym programom a polnočným ohňostrojom si prišli na Hlavnú ulicu v Košiciach vychutnať tisíce ľudí. Zábavný silvestrovský program pri súsoší Immaculata pripravilo mesto Košice na posledný deň roka so začiatkom od 20.00 h. V moderovanom programe Silvester 2010 vystúpili DJ Pepo, Midas, The Clear, D. S. Studio, Marián Čekovský and Band, Miro Šmajda so skupinou Rosemaid, Pavol Janák alias Michael Jackson.

Primátor Richard Raši zaželal obyvateľom mesta, aby sa rok 2011 stal obdobím splnených želaní a predsavzatí. Zároveň im poprial, aby ho prežili v šťastí, zdraví a pohode. Podľa slov náčelníka košickej mestskej polície Milana Dvorožňáka sa niesol príchod nového roka v uliciach mesta bez rušivých momentov. Na poriadok dohliadalo popri štátnej polícii aj 35 mestských policajtov.

Nový rok privítalo na Mierovom námestí v Trenčíne asi 500 ľudí ohňostrojom. Oslavy mali pokojný priebeh. Ohňostroj na Trenčianskom hrade ukončil pár minút po polnoci rok 2010. Podľa hliadkujúcich policajtov nedošlo k vážnym problémom a nemuseli výrazne zasahovať pri silvestrovských oslavách. Podujatie otvorila o 19:00 hudobná skupina Blankyt a ľudový rozprávač strýco Lajoš. Tých vystriedal jeden z finalistov Superstar Martin Konrád so svojim hodinovým koncertom. Po ňom Trenčanov zabávala spevácka dvojica Martin Jakubec a Lýdia Volejníčková, ktorá je známa vďaka televíznemu programu Repete. Práve tým patrili posledné minúty roku 2010. Na notoricky známe hity sa bavili ako starí, tak i mladí ľudia, námestie sa zapĺňalo postupne. Po polnoci vystúpila ešte trenčianska skupina Siplify s vlastnými i prevzatými skladbami. Rozpočet na celú akciu je 8 700 eur. Z toho až 3 300 eur mesto zaplatí za samotný ohňostroj.

Tisíce ľudí privítali Nový rok v centre Prešova. Poslednú hodinu končiaceho sa roka 2010 zabávala Prešovčanov kapela Helenine oči, s ktorou si tesne pred polnocou zaspieval aj primátor Pavel Hagyari. Po 12-minútovom ohňostroji a hymne, Hagyari zaželal obyvateľom veľa šťastia a úspechov.

Žilinčania si po dvoch rokoch silvestrovských osláv pripomenuli príchod Nového roka opäť iba ohňostrojom. O zrušení osláv rozhodol nový primátor Igor Choma, pretože finančné prostriedky môže mesto podľa jeho vyjadrenia využiť na iné účely.

O zrušení silvestrovských osláv rozhodlo žilinské mestské zastupiteľstvo už v roku 2000. Dôvodom boli zlé skúsenosti z predchádzajúcich rokov, kedy bolo po oslavách mesto veľmi znečistené. V roku 2008 mesto obnovilo silvestrovské oslavy pri príležitosti 800. výročia prvej písomnej zmienky o Žiline a vstupu Slovenska do eurozóny.

Príchod Nového roka vítali ohňostrojom aj na Matičnom námestí v Čadci, na ktorom sa silvestrovský program začal od 21. hodiny a po polnoci pokračoval novoročnou diskotékou. Ohňostroj na privítanie roku 2011 pripravilo aj mesto Martin. Na Divadelnom námestí začal silvestrovský program od 21.30 h a po polnoci pokračoval Šláger bombou.

Centrum Trnavy ožiaril tesne po polnoci veľký ohňostroj, okrajové časti mesta niekoľko menších. Bol to však jediný spoločný program pre Trnavčanov na prelome rokov, ktoré radnica pripravila, kultúrne podujatie na námestí už dlhšie neorganizuje. Viedli ju k tomu nie najlepšie skúsenosti, keď síce obyvatelia nemali veľký záujem o vystúpenia spevákov, ale po polnoci si urobili z hlavného námestia doslova „strelnicu“ a ohrozovali tak zdravie seba i iných. Do veľkolepého ohňostroja samospráva investovala v tomto roku 3200 eur.

Od osláv na námestí upustili pred niekoľkými rokmi aj v Senici, po tom, ako jeden z účastníkov utrpel od vystrelenej svetlice vážny úraz hlavy. V Hlohovci dokonca nebol tento rok ani ohňostroj, mesto to odôvodnilo svojou zlou finančnou situáciou. No v Piešťanoch sa prostriedky našli, program pripravilo mesto, ku ktorému sa pridal novootvorený Aupark a „zatiahol“ ohňostroj, ktorý dokonca zo strechy centra odpaľovali.

Silvester v Prešove
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu