Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nový rok vo svete: Ohňostroje, balóniky či Hasselhoff

Ohňostroj v Sydney Zobraziť galériu (7)
Ohňostroj v Sydney (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Pestrofarebné obrazce ohňostroja rozsvietili polnočnú oblohu nad austrálskym prístavom Sydney, kde 1,5 milióna nadšených divákov privítalo Nový rok.

Ľudia čakali vonku na obrovský ohňostroj celý deň. Najväčšie austrálske mesto sa snažilo potvrdiť svoje vyhlásenie, že je silvestrovským hlavným mestom sveta: nad slávnym prístavom ponúklo veľkolepé divadlo svetiel a použilo naň sedem ton zábavnej pyrotechniky. Bol to najväčší ohňostroj v meste od roku 2000.

"Úchvatné, nádherné," rozplývala sa 32-ročná tlmočníčka z Čile žijúca v Sydney, ktorá sledovala 12-minútový ohňostroj zo slávnej budovy opery - zo Sydney Opera House. "Toto je zatiaľ najlepší ohňostroj v Sydney," vyhlásil ďalší divák, ktorý sledoval divadlo svetiel so svojimi deťmi.

Luxusné jachty a menšie člny zaplnili prístav, aby si tam užili silvestrovský a novoročný večierok. Ostatní ľudia v Sydney zaplnili krčmy, kluby a balkóny s výhľadom na nočnú oblohu osvetlenú nevídaným ohňostrojom. V podniku Opera Bar Beach House si stovky ľudí zaplatili 500 dolárov za výhľad a za plážovú párty.



Výnimočný ohňostroj v Sydney


Už o 12:00 nášho času oslávil príchod nového roka Nový Zéland. Silvestrovské veselie sprevádzal ohňostroj z mrakodrapu Sky Tower v najväčšom meste krajiny Aucklandu. Plány osláv podľa agentúry AP neotriaslo ani dva menšie záchvevy pôdy v novozélandskom meste Christchurch. Silné zemetrasenie tu v septembri poškodilo tisícky domov, obišlo sa však bez strát na životoch. "Ľudia majú o mnoho viac dôvodov než predtým k tomu, aby sa zišli a oslávili začiatok nového roka," povedala úradujúca starostka Ngaire Buttonová.

Oslavy v Aucklande



Ázijské krajiny čaká zmena lunárneho kalendára vo februári. Príchod roku 2011 napriek tomu slávili napríklad v Soule, Tchaj-peji alebo v Hongkongu, kde veľkolepé ohňostroje vytryskovali takmer zo všetkých výškových budov obchodného centra.



Oslavy v Hongkongu



V centre Tokia sa zišli tisíce ľudí, ktorí pri starobylom budhistického chráme vypustili do vzduchu strieborné balóniky, ku ktorým priviazali svoje prosby a želania do nového roka. Nový rok privítali aj tradičné údery do zvonu, ktoré majú pomôcť zapudiť zlo.



Púšťanie balónikov v Tokiu



Oficiálne oslavy vrátane odpočítavania sekúnd do polnoci a svetelnej šou tento rok prvýkrát prichystala aj vietnamská metropola Hanoj. Komunistický štát si dosiaľ Nový rok príliš nevšímal. Zmenu lunárneho kalendára tradične mohutne oslavuje počas takzvaného sviatku Tet, ktorý tentoraz pripadne na 3. februára.



Oslavy vo Vietnamskom meste Saigon



Na Filipínach v uplynulých dňoch petardy zranili najmenej 245 ľudí a filipínsky minister zdravotníctva vyzval pri dnešných oslavách k opatrnosti. Mnoho Filipincov sa pod vplyvom čínskej kultúrnej tradície domnieva, že hlučné oslavy odvrátia zlo a nešťastie. Počas Silvestra odpaľujú petardy, ktorých sila je niekedy porovnateľná s náložami dynamitu.

Tóny skladby Johna Lennona "Imagine" sprevádzali spúšťanie žiarivej krištáľovej gule na Times Square v New Yorku, kde pozdravili príchod nového roku státisíce ľudí. Podľa niektorých zdrojov ich bolo až milión. .

Obrovský dav jasal spolu s moderátormi večera, ktorí o polnoci (o 6.00 hod SEČ) zaželali všetkým šťastný nový rok. Mnohí ľudia mali modré silvestrovské cylindre, vzduchom lietali pozdravy, bozky, úsmevy a konfety. .

New York spieval, bol dojatý a rozradostený. Pred začiatkom roka 2011 urobila newyorská polícia dôkladné opatrenia, aby obrovskú párty na Times Square nič neskomplikovalo. Dokonalá organizácia a príprava tak umožnila obyvateľom New Yorku i návštevníkom metropoly vychutnať si odchod starého roka a v prvých minútach nového roku vypustiť balóny.




Státisíce Nemcov oslavovali spolu s návštevníkmi z celého sveta príchod Nového roku pri Brandeburskej bráne v Berlíne, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

O hudobný doprovod odpočítavania posledných sekúnd odchádzajúceho roku sa postaral tenorista Paul Potts. Po polnoci zazneli obdivné výkriky, keď sa na 15 minút rozžiaril ohňostroj pod názvom "architektúra na nebi" umelca Gerta Hofa.

Potom davy ľudí strhol David Hasselhoff svojou piesňou Looking for Freedom. Tú istú pieseň spieval na rovnakom mieste pred viac ako 20 rokmi - v prvú silvestrovskú noc po páde Berlínskeho múru.



Asi 50.000 ľudí, mnohí z nich v pestrofarebných parochňiach, oslávilo príchod Nového roku na centrálnom madridskom námestí Puerta del Sol tradične, pojedajúc 12 bobulí hrozna, po jednej pri každom údere polnoci. Má im to priniesť šťastie a všetci veria, že tých, ktorí toto pravidlo nedodržali, postihne nešťastie.

Polícia kontrolovala všetkých, ktorí prichádzali na zaplnené námestie, aby sa presvedčila, že nemajú pri sebe fľaše.

"Je to výročná tradícia a som tu, aby sa mi splnili moje želania v novom roku. Ak zjete bobule hrozna, vaše želania sa splnia," citovali médiá 22-ročnú Anitu Vargasovú. Oblohu nad väčšinou španielskych miest rozsvietili po zjedení 12. bobule ohňostroje, ktoré zaplnili vzduch dymom a pachom strelného prachu.

Rok 2010 bol neradostným rokom pre Európsku úniu, ktorá musela zachraňovať Grécko a Írsko z platobnej neschopnosti a vážne finančné problémy sužujú aj Španielsko a Portugalsko.

"Predtým sme si zvykli vyjsť, oslavovať Nový rok v reštaurácii, ale posledné dva roky sme museli zostať doma, manžel je stavbár a je nezamestnaný," vyhlásila 48-ročná Madridčanka.



V Grécku strávili tisíce ľudí posledný deň roka čakajúc v radoch na daňových úradoch, aby zaplatili svoju cestnú daň alebo požiadali o daňovú amnestiu. "Kvalita života sa nám znižuje každý deň. Čo môžem povedať? Na konci tunela nevidím žiadne svetlo," vyhlásil Jorgos Karantzos z Atén.

Takmer 54.000 príslušníkov bezpečnostných síl nasadila francúzska vláda, aby bdeli nad tohtoročnými silvestrovskými oslavami. V predchádzajúcich rokoch došlo k výtržnostiam hlavne v Paríži a v Štrasburgu, pripomenula dnes tlačová agentúra DPA. Na Elyzejských poliach a pri Eiffelovej veži oslavovali príchod Nového roku desaťtisíce ľudí.

V Londýne ani hmla neodradila zvedavcov od čakania na ohňostroj pri Temži. Viac ako štvrť milióna ľudí sa zabávalo pri vyhliadkovom "ruskom kolese" Londýnske oko.



V Moskve sa oslavovalo dve hodiny pred SEČ. Ešte v piatok tu informovali, že šéf Kremľa Dmitrij Medvedev poslal novoročný pozdrav americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. Vyjadril v ňom presvedčenie, že Rusko a USA budú v roku 2011 pokračovať v partnerstve, zameranom na "dlhodobú perspektívu".



Príchod roku 2011 si nenechali ujsť ani kozmonauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Počas silvestrovskej noci prekročí stanica časovú hranicu až 16-krát.

Na palube ISS sa však pripíja len štyri razy - kozmonauti z Ruska, Spojených štátov a Talianska si štrngnú vtedy, keď je polnoc v ich domovskej krajine. Štvrtý prípitok vo výške zhruba 350 kilometrov nad Zemou zaznel "oficiálne" a to v čase, keď bola polnoc podľa GMT.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu