Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Za zbabranú akciu zvažuje Slovensko protest proti Turecku

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Slovensko zvažuje, že kvôli nepodarenej medzinárodnej protidrogovej akcii, v ktorej čele stálo a v ktorej bol využitý nič netušiaci český vodič kamiónu, podá oficiálny protest proti tureckým úradom.

Napísal to dnes denník Sme, ktorému to potvrdil slovenský zástupca v justičnom úrade Európskej únie Eurojuste Ladislav Hamran. Chystaný protest je ale podľa odborníka na medzinárodné právo Jána Klučka zrejme márny.

Zo správy priamo nevyplýva, kde sa chce Slovensko sťažovať. Zrejme to ale chce urobiť na pôde Eurojustu, ktorý prevoz 17 ton chemikálie na výrobu približne 400 kilogramov heroínu zo Slovenska do Turecka koordinoval. Ankara ale členom Eurojustu nie je a na rozdiel od Švajčiarska, Nórska alebo Islandu s ním nemá ani dohodu o spolupráci, spomínanej akcie sa ale sľúbilo zúčastniť.

Podľa Hamrana turecká strana porušila všetky modality, na ktorých sa Bratislava s Ankarou dohodla. Slovensko pred akciou zorganizovalo koordinačné stretnutie v Haagu, na ktoré bol pozvaný turecký delegát. "Všetko sa mu preplatilo vrátane tlmočenia," dodal Hamran.

Turci podľa Hamrana porušili dohodu nielen tým, že náklad nepreclili, ale aj zadržaním českého vodiča, ktorý strávil Vianoce v cele. "Päťkrát sme im faxom a e-mailom oznamovali, že o povahe tovaru nevie, a to s tromi výkričníkmi," zdôraznil Hamran.

Minister vnútra Daniel Lipšic ešte v utorok prisľúbil, že zverejní oficiálnu komunikáciu s Tureckom. V stredu to ale jeho rezort odmietol urobiť, lebo vec podlieha utajeniu.

Niekdajší šéf úradu boja proti korupcii Jozef Šátek vidí v nevydarenej operácii aj slovenské pochybenia. Do Turecka mal byť podľa neho vyslaný slovenského styčný dôstojník, ktorý by akciu priamo na mieste koordinoval.

Reakcia Turecka zatiaľ nie je známa, doteraz vraj ale uspokojivo svoj postup nevysvetlilo. "Dostal som určité odpovede, ktoré analyzujeme," povedal Hamran. Minister Lipšic v stredu označil zbabranú akciu za potvrdenie, že Turecko nie je na vstup do EÚ pripravené.

Odborník na medzinárodné právo Klučka vyhlásil ministrov záver za prehnaný. Rovnako zvažovaný protest bude podľa neho márny, pretože v oblasti medzinárodného práva neexistuje centrálny donucovací mechanizmus. V krajnom prípade môže Bratislava po Ankare súdne vymáhať náhradu škody, ktorú môže český vodič voči Slovensku uplatňovať.

O odškodnenie sa usiluje majiteľ českej špedičné firmy, ktorý sa rozhodol podať trestné oznámenie, civilnú žalobu a žiadosť o náhradu škody na zodpovedné slovenské orgány kvôli zadržaniu ich vozidla a vodiča v Turecku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu