Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Matovič si ide založiť vlastnú stranu

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Igor Matovič, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidačnej listine SaS, založí novú politickú stranu. Vládu však tento krok pravdepodobne neohrozí, keďže poslanci novej strany by mali aj naďalej podporovať súčasnú vládnu koalíciu. Informovala o tom dnes večer televízia TA3 vo svojej hlavnej spravodajskej relácii.

Strana by mala poskytnúť priestor pre nezávislých kandidátov, ktorí sa podľa súčasnej legislatívy do Národnej rady SR nemôžu dostať inak ako na kandidačnej listine politickej strany.

"Bude to strana bez akýchkoľvek štruktúr - okresných, krajských a podobne. Naozaj to bude pro forma strana na to, aby sme umožnili nezávislým, komukoľvek do tohto parlamentu kandidovať. Bude chcieť, bude mať podporu verejnosti, nech sa páči," priblížil Matovič.

Kedy by mala nová strana mala vzniknúť, zatiaľ nie je známe. Nebude to však skôr ako v budúcom roku, keďže až dovtedy platí dohoda, ktorú uzatvorila štvorica poslancov zo zoskupenia Obyčajných ľudí so stranou Richarda Sulíka (SaS). 

Sulík uviedol, že nevie, kedy by táto strana mala vzniknúť, nevylúčil však, že by k tomu mohlo dôjsť už v januári.

Vládna koalícia stredopravých strán ešte môže vzniku novej strany zabrániť. Musela by však preto schváliť zákon, ktorý by umožnil nezávislým kandidátom sa uchádzať o miesto v parlamente.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu