Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Najostrejšie parlamentné prestrelky: Čurák, Hitler, pozor na hubu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V parlamente sa tento rok fackovalo a dvaja zákonodarcovia sa takmer pobili priamo na rokovaní. Nadávalo sa do čurákov a vagabundov, poslanci si na oči vyhadzovali fašistické maniere, ale aj údajnú milenku.

"V čom je iný ako Stalin či Hitler?," spýtal sa v súvislosti s Robertom Ficom Igor Matovič, účastník veľkej časti pikantných situácii v parlamente. "Nepoužívali tie isté metódy vymývania mozgov? Nezneužívali tiež slepú dôveru svojich ovečiek k prevracaniu faktov? Používali, využívali a zneužívali presne ako tento náš vagabund," vyhlásil na začiatku decembra Matovič o Ficovi.

Predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi opozícia vyčítala, že nezvláda svoju funkciu a nevie v národnej rade zabezpečiť poriadok. Očividne však na sebe popracoval. Keď sa do seba pustili poslanci SNS a Mostu, neváhal zahriaknuť aj svojho koaličného partnera. Napomenul šéfa Mostu Bélu Bugára, aby sa nezapájal do diskusie, keď nemá zapnutý mikrofón. Ten sa ohradil, že on nič. "Pán Bugár, vy nie, že vy nič! Vykrikujete tu cez celú sálu. Nerobte to, prosím vás pekne, nerobte to, dobre?," obrátil sa Sulík na Bugára. Vyslúžil si tým dokonca potlesk poslancov Smeru.

Na jeseň bolo rušno najmä v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora. Počas tretej tajnej voľby niekoľkí poslanci koalície nahlasovali za jej kandidáta. Nepriznali sa však. „Ak by boli takí machri, vystúpili by z anonymity a povedali, že my sme tí, ktorí sme sa takto rozhodli," povedal na ich adresu Bugár.

Koalícia ďalšiu voľbu zablokovala, najprv chce uzákoniť jej odtajnenie. "Odmietame, aby šesť zbabelých zradcov rozhodovalo o zložení vlády," vysvetlil Sulík. Nie každému sa sabotovanie voľby páčilo. "Je veľmi smutné, keď sa tu pani premiérka naparuje, aká je veľká demokratka a týmto činom sa skutočne priblížila k bolševicko-fašistickým maniérom. To hádam nezažili ani v Papue Novej Guinei," povedal šéf SNS Slota.

V novembri sa poriadne zaiskrilo medzi Sulíkom a Ficom. "NR SR nie je Fax and Copy, nie je to o fotografovaní a kopírovaní," povedal expremiér na adresu poslancov SaS, ktorí si počas tajnej voľby GP fotili hlasovacie lístky. Majiteľ kopírovacej firmy Sulík kontroval: „Firma Fax and Copy vám naozaj leží v žalúdku. Ale je to zdroj mojich oficiálnych príjmov, z ktorých fakt žijem. Na rozdiel od vás si potom môžem kúpiť veci, ktoré chcem a nemusím si ich nechať darovať od manželky, ktorú podvádzam s milenkou.“ Narážka smerovala na Ficove drahé hodinky, ktoré mu mala darovať manželka.

Medzi najznámejších poslancov sa líder Obyčajných ľudí Igor Matovič zaradil pravdepodobne v septembri. Počas schôdze parlamentu označil exministra za Smer Roberta Kaliňáka za "čuráka." Stalo sa to potom, ako Kaliňák naznačil, že neplatí clo a teda je pašerák. Matovič cez sálu prešiel ku Kaliňákovi a obaja odišli za plentu. Rokovanie prerušili, pretože hrozilo, že medzi obomi vznikne bitka.

Matovič nechýbal ani pri jedinej známej facke v tomto volebnom období. Poslankyni za SNS Anne Belousovovej sa nepáčilo, že ju vo svojom článku pre regionálne noviny nazval "Ančou," v parlamente mu preto uštedrila facku. Nie je údajne pre nikoho nejaký "hej, počkaj," má svoje meno a priezvisko. "Ja som mu vysvetlila určitou formou, ako sa k dáme chovať," dodala rázna Kysučanka.

Prvá koalično-opozičná výmena názorov sa odohrala v júli medzi poslancom strany Most-Híd Ondrejom Dostálom a -opäť- Annou Belousovovou. Dostál skritizoval jej nomináciu za SNS na post predsedu parlamentného výboru pre ľudské práva. Označil ho za pokus o nepodarený vtip. Belousovová poslancovi okrem iného odkázala: „Dajte si pozor na hubu, lebo po nej z každej strany dostanete.“ S odstupom času treba priznať, že to boli prorocké slová, facka však našla iného adresáta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu