Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vianoce politikov: Pre Sulíka oštara, Bugár sa už na Ježiška nehrá!

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA – Vianoce našich politikov sa zvyklosťami podobajú klasickým sviatkom bežných ľudí. Napriek tomu každý z nich poníma sviatky svojsky.

Predseda parlamentu Richard Sulík považuje Vianoce za veľkú oštaru hlavne kvôli problémom, ktoré pred sviatkami panujú na cestách. Napriek tomu sa tradíciám nevyhýba, nechýba kapustnica ani živý stromček. Sulík okrem toho každý rok podvečer navštevuje podnik v meste s partiou dobrých kamarátov. "Na Štedrý deň ideme do baru. Čo som si myslel, že to bude prázdne, ale vôbec nie. Bar je práve na Štedrý deň plný, čo mňa teda zakaždým prekvapuje," tvrdí.

Želanie "Božích Vianoc", ktoré SNS prináša na veľkoplošných plagátoch, patrí všetkým občanom, vrátane Róma Lukáča Barta z jej predvolebného billboardu, aktuálne obvineného z trestného činu. Uviedol to predseda SNS Ján Slota. "V týchto vianočných sviatočných dňoch, ktoré uznáva celý kresťanský svet, by som chcel všetkým zaželať menej nenávisti a zloby," dodal.

U premiérky SR Ivety Radičovej bude na vianočnom stole chýbať mäso. Zlatý retriever Deny však vegetariánstvo v rodine na sviatky poruší. "Pod stromček dostáva výnimočne pamlsku, ktorú má veľmi rád, kúsoček pečeného kuraťa. My nejeme mäso, ale psovi snáď takú výnimku smiem a on vie, že len na Vianoce dostane takýto darček," prezrádza Radičová. Ozdobenie stromčeka si necháva na 24. decembra práve kvôli Denymu. "V okamihu, keď vnesieme stromček do obývačky, on sa od neho nepohne. Tak sme zistili, že nesmieme zdobiť deň predtým, lebo by to mohlo dopadnúť nedobre, tak zdobíme stromček až na Štedrý deň, lebo on si ho od toho momentu stráži."

Prvá dáma Silvia Gašparovičová stíha popri povinnostiach uvariť aj napiecť, len na upratovanie využila pomoc. „Pečiem medovníky, vanilkové rožteky, biskupský chlebíček, slané syrové tyčinky a takisto robím aj vianočnú tortu, ktorá je aj meninová, lebo jeden z vnukov je Adam," uviedla. Zdobenie stromčeka je doménou prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý pomáha aj v kuchyni. Vraj je neoceniteľný pri príprave zemiakového šalátu, keďže nikto nedokáže tak jemne nakrájať cibuľu. Kedysi zdobenie stromčeka muselo prebiehať v tajnosti, aby deti verili, že ho priniesol Ježiško spolu s darčekmi.

Minister školstva Eugen Jurzyca si počas vianočných sviatkov rád pozrie rozprávky. Sviatočnú atmosféru podľa svojich slov potrebuje. Práve čas, ktorým sa ľudia obdarúvajú počas vianočných sviatkov, považuje za dôležitý. „Má to väčšiu hodnotu ako priemyselné darčeky, ktoré už nie sú to, čo kedysi - keď boli vzácne, keď bol jeden bicykel v dedine. Teraz to už tak nie je," upozorňuje. Raz sa vyslovil, že dobrým relaxom je preňho žonglovanie. Troma žonglérskymi loptičkami ho totiž minulé Vianoce obdarovali synovia. "Občas si zažonglujem," prekvapuje minister.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár sa už na Vianoce nehrá na Ježiška. "Keď bola dcérka malá, tak som vždy natiahol šnúrku na zvončeku, potiahol som ju, aby zvonček zazvonil, aby to vyzeralo, že už ktosi prišiel. Ale už to nemusíme predstierať, veď už je 17-ročná," povedal Bugár, ktorý s najbližšími trávi Vianoce ako každá kresťanská rodina. "Je u nás taká tradícia, že 24. decembra okolo pol piatej, štvrtej je skoršia vianočná večera. Vždy to je kapor. A po večeri musia byť sladkosti a dobré vínko," doplnil s tým, že potom čakajú Bugárovci na ďalších členov rodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu