Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená, ináč je všeobecne dobre spevnená, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. V niektorých prípadoch sú možné aj menšie spontánne lavíny, pričom veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú.

Tendencia lavínového nebezpečenstva: ostáva zotrvalá.

Počasie a snehová pokrývka:
Dnes ráno bolo na horách jasno až polojasno. Chladné počasie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -20°C do -10°C. Na hrebeňoch hôr fúkal mierny až čerstvý prevažne západný vietor s rýchlosťou do 35 km/hod. Za uplynulých 24 hodín pripadlo od 2 do 7 cm nového snehu. Snehová pokrývka je tvorená novším suchým snehom z poslednej periódy sneženia s hrúbkou do 60 cm, pod ním sú vrstvy staršieho tvrdého firnu. Menej stabilné miesta sa nachádzajú na svahoch a v žľaboch kde bol sneh naviaty vplyvom silného vetra. Vytvorené sú tu snehové dosky, vankúše a preveje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu