Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda odvolala štátneho tajomníka Švejnu

Ivan Švejna
Ivan Švejna

BRATISLAVA - Vláda dnes podľa očakávania odvolala štátneho tajomníka ministerstva dopravy Ivana Švejnu (Most-Híd). Švejna, ktorý čelil tlaku za to, že jeho bývalá firma Hayek Consulting získala po voľbách štátnu zákazku, odstupuje na vlastnú žiadosť.

Kritike za pridelenie sporného kontraktu sa nevyhol ani ďalší niekdajší spolumajiteľ firmy, súčasný štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS). Kontrakty Hayek Consulting so štátom by mal preveriť Najvyšší kontrolný úrad.
    
Hayek Consulting, v ktorej pred nástupom do úradov pôsobili Švejna spolu s Chrenom, uzavrela v júli kontrakt za 8100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania, ktorá je podriadená ministerstvu hospodárstva. Na jeho čele stojí nominant SaS Juraj Miškov. Spoločnosť spornú zmluvu neskôr vypovedala. Chren a Švejna sa podielov vo firme po nástupe do funkcií vzdali.
    
Švejna o odchode z funkcie štátneho tajomníka informoval v piatok. Tvrdil, že svojím rozhodnutím chce chrániť Nadáciu F. A. Hayeka i stranu Most-Híd. Švejna sa po odchode z ministerstva presunie do parlamentu, vo voľbách bol totiž zvolený za poslanca. Kto ho vystrieda na vysokom úradníckom mieste, nie je podľa pondelňajšieho vyjadrenia predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zatiaľ známe.
    
Na rozdiel od Švejnu vo funkcii naďalej ostáva štátny tajomník ministerstva hospodárstva Chren. Sloboda a Solidarita podľa osobnej tajomníčky predsedu Národnej rady a šéfa SaS Richarda Sulíka naďalej trvá na svojom stanovisku a na jeho odchod nevidí dôvod.
    
Most-Híd a SaS svojich nominantov po zverejnení spornej zákazky obhajovali, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) to pred časom označila za konflikt záujmov. Médiá špekulovali, že pre spory medzi stranami druhá najsilnejšia strana koalície SaS zvažovala odchod z vlády v prípade odvolania jej nominanta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu