Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Radičová podporí Švejnov odchod, jeho rozhodnutie chápe

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová podporí návrh ministra dopravy Jána Figeľa na odvolanie štátneho tajomníka Ivana Švejnu.

"Ako predsedníčka vlády SR budem na rokovaní vlády akceptovať návrh ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií SR na výmenu štátneho tajomníka na základe osobného rozhodnutia Ivana Švejnu a rozhodnutia strany Most-Híd. Vyššiu politickú kultúru si súčasná vláda stanovila ako jednu z najdôležitejších priorít. Preto chápem rozhodnutie Ivana Švejnu vzdať sa funkcie," píše v stanovisku premiérka. Poskytol ho tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Štátny tajomník ministerstva dopravy a bývalý spolumajiteľ firmy Hayek Consulting Ivan Švejna dnes zložil funkciu pre kauzu hayekovcov. Vracia sa do parlamentu, kde bude členom výboru pre financie. Kauza vznikla po zverejnení informácií, že hayekovci zarábali v minulom volebnom období na tendroch, ktoré vyhlasovalo ministerstvo financií. „Dlho som toto rozhodnutie zvažoval. Odstupujem na vlastnú žiadosť,“ povedal Švejna na tlačovej besede. Dôvodom podľa neho bol nebývalý, neprimeraný tlak na nadáciu F. A. Hayeka. „Nadácia je mojou srdcovou záležitosťou. Nadácia urobila veľa roboty okolo reforiem. Je mi ľúto, že nadácia je rukojemníkom istých síl v týchto kauzách,“ vyhlásil.

Strana Sloboda a Solidarita nevie, prečo sa štátny tajomník ministerstva dopravy Ivan Švejna (Most-Híd) rozhodol abdikovať. Podľa tajomníčky predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka (SaS) Tatiany Tóthovej Švejna svoj krok nekonzultoval so SaS ani štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva Martinom Chrenom (SaS), ktorý čelí kritike v rovnakej kauze. „Možno má iné dôvody, možno len podľahol mediálnemu tlaku," povedala o Švejnovom odchode z vlády Tóthová.

Premiérka Iveta Radičová v septembri rozhodla, že zatiaľ neodvolá štátnych tajomníkov Martina Chrena (SaS) a Ivana Švejnu (Most-Híd), o čo pôvodne žiadala. Obaja pôsobili v spoločnosti Hayek Consulting aj v čase, keď firma prijala štátnu zákazku a obaja už boli štátnymi tajomníkmi v novej vláde. Oboch mal preveriť Najvyšší kontrolný úrad, ktorý má pod palcom nominant opozície Ján Jasovský. Ak NKÚ v protokole neskonštatuje transparentnosť, efektívnosť a hospodárnosť týchto kontraktov a po Radičovej následnom vyhodnotení protokolu, mali obaja štátni tajomníci odstúpiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu