Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Markíza: Mikloš podá na Ruska trestné oznámenie

Minister Mikloš je Ruskovou prácou na ministerstve hospodárstva znechutený.
Minister Mikloš je Ruskovou prácou na ministerstve hospodárstva znechutený.

BRATISLAVA - Minister financií a zastupujúci minister hospodárstva Ivan Mikloš podá na svojho predchodcu v čele rezortu hospodárstva Pavla Ruska trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Informoval o tom v diskusnej relácii TV Markíza Sito.

Predmetom podania má byť netransparentné nakladanie s akciami Transpetrolu pri ich predaji ruskej spoločnosti Jukos a súkromné záujmy Ruska pri riešení problému Krivorožského ťažobného komplexu.

„Pointa je v tom, že sa začali rokovania, v istom bode ministerstvo prestalo rokovať a vtedajší minister začal rokovať ako súkromný podnikateľ,“ povedal Mikloš s tým, že podrobnejšie bude o veci informovať na piatkovej tlačovej konferencii.

„Pokojne si dávajte trestné oznámenia, ja už som zvyknutý,“ reagoval Rusko. Trestné oznámenia považuje za pokračovanie kampane, ktorou chce koalícia zdiskreditovať jeho osobu aj stranu ANO, ktorej je predsedom. Súčasne odmietol všetky obvinenia, že by počas pôsobenia vo funkcii ministra svojimi rozhodnutiami poškodil záujmy štátu. Za svojím odvolaním z vlády vidí Rusko obavy SDKÚ, že úspech aliancie by mohol spôsobiť odlev voličov SDKÚ. „ANO dokázala, že vie veci dotiahnuť k výsledku,“ zdôraznil.

Mikloš povedal Ruskovi, že trpí stihomamom. Poprel, že by pred odvolaním Ruska z funkcie mali dohodu s lintnerovcami. „Išli sme do toho s rizikom, že stratíme ANO a padne vláda,“ povedal. Zopakoval, že jediným dôvodom na Ruskovo odvolanie bolo morálne zlyhanie v prípade zmeniek a chyby, ktorých sa dopustil ako minister. Ruska obvinil, že „dával investorom aj to, čo nechceli“ a v prípade, že by neúmerne nezvyšoval náklady na investície, mohlo byť vytvorených viac pracovných miest.

Rusko tvrdil, že ho Mikloš obviňuje z toho, za čo je sám zodpovedný. Pripomenul, že pravidlá pre udeľovanie investičných stimulov neexistovali, ani keď bol Mikloš podpredsedom vlády pre ekonomiku. Dodal tiež, že po svojom príchode na ministerstvo nenašiel žiadne priemyselné parky, ktoré by mohol ponúknuť zahraničným investorom. To bolo podľa neho aj hlavným dôvodom, prečo došlo k problémom s pozemkami pri investícii automobilky KIA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu