Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na horách trvá tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vplyvom intenzívneho sneženia a silného vetra sa vo všetkých pohoriach vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, upozorňuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch (svahy strmšie ako 35°). V niektorých prípadoch sú možné stredné lavíny, výnimočne veľké spontánne lavíny. Lavínové nebezpečenstvo Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, na mnohých miestach snežilo.

Opäť sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -19° C do -5° C. Na hrebeňoch hôr fúkal silný až búrlivý severný vietor s rýchlosťou do 75 km/hod, v nárazoch miestami aj viac. Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 25 cm nového prachového snehu. Za poslednú periódu sneženia (30 dni) pripadlo od 30 do 60 cm nového snehu. Snehová pokrývka je vplyvom silného vetra neustále previevaná na záveterné miesta - do žľabov a múld, kde vytvára veľmi nestabilné snehové dosky a náveje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu