Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

V Tatrách aj Veľkej Fatre hrozia lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V Tatrách a Veľkej Fatre naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej Fatre sa po sadnutí snehovej pokrývky vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z medzinárodnej stupnice.

Vplyvom oteplenia je snehová pokrývka väčšinou vlhká až mokrá, postupne sadá a stabilizuje sa. Lavíny sa môžu vyskytnúť pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40° a taktiež menších spontánnych lavín a splazov najmä na trávnatých svahoch. Väčšie samovoľné lavíny, ktoré by dosiahli doliny, sa neočakávajú, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Nebezpečenstvo lavín naďalej zotrváva.

Ráno bolo na horách zamračené, niekde s hmlou, v stredných polohách miestami polooblačno. Oteplenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -1° C do 5° C. Na hrebeňoch fúkal mierny až čerstvý, prevažne západný vietor s rýchlosťou do 30 km/h. Za uplynulých 24 hodín pripadlo len do troch cm nového snehu.

Sneh, ktorý napadol, sa na mnohých miestach roztopil. Vo vyšších polohách je snehová pokrývka nerovnomerne rozmiestnená, v žľaboch a muldách sa nachádzajú menej stabilné snehové dosky a náveje. Horské hrebene a chrbty sú na mnohých miestach vyfúkané na trávnatý podklad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu