Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MO kúpilo počítače predražené o 7,8 milóna, tvrdí Galko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR kúpilo za bývalej vlády od Magic Trading Corporation 400 kusov počítačov Tempest s ochranou proti nežiaducemu elektromagnetickému vyžarovaniu v obstarávaní, ktoré ich predražilo o viac ako 7,8 milióna eur.

Dve zmluvy na nákup z decembra 2007 a októbra 2008 podpísal za ministerstvo riaditeľ úradu pre investície a akvizície Juraj Hrehorčák. "Tento prípad je ďalšou ukážkou toho, ako sa tu pochybne hospodárilo," poznamenal na dnešnej tlačovej konferencii minister obrany Ľubomír Galko. Vo veci už podal trestné oznámenie, ktoré je jeho tretím trestným oznámením od nástupu do funkcie.

Podľa jeho slov išlo o techniku bez certifikátu Národného bezpečnostného úradu a ďalších požadovaných parametrov - počítačom chýbal potrebný softvér, ale aj tlačiareň, CD či DVD mechanika. Ministerstvo preto muselo dodatočne zainvestovať, aby boli použiteľné. "V súlade s ďalšími kúpnymi zmluvami boli tieto počítače doplnené o periférne zariadenia a softvér, ktoré sa vlastne dokúpili," poznamenal Galko.

Pôvodná cena za súpravu jedného počítača bola takmer 19 400 eur, po dokúpení potrebného softvéru a hardvéru sa vyšplhala na vyše 28 100 eur. Podľa Galka boli v čase nákupu na trhu minimálne dva počítače s kvalitatívne porovnateľnými parametrami, a to Puma a Siltec. Ako tiež upozornil minister, rezort pod bývalým vedením nakúpil 400 počítačov, aj keď potreboval len 300.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu