Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rusko: Namočený v ďalšej zmenke?

Pavol Rusko
Pavol Rusko

BRATISLAVA - Pavol Rusko a jeho zmenky sú, zdá sa, opäť na scéne! V najnovšej kauze bol na začiatku týždňa na Generálnej prokuratúre vypovedať jeden z najvplyvnejších ľudí slovenského šoubiznisu, konateľ spoločnosti Forza, spolumajiteľ Markízy a obchodný partner Pavla Ruska, Ján Kováčik.

. Ten dozorujúcemu prokurátorovi vysveľoval pozadie 20-miliónovej pôžičky od 1. garantovanej, na ktorú ručil zmenkou. Aj keď zmenku totiž do roka splatil, objavil sa človek, ktorý si nanovo požaduje jej splatenie. Za celou transakciou podľa Kováčika od začiatku stál práve Pavol Rusko. Exminister zároveň na zmenke figuroval ako ručiteľ!

Pavol Rusko si pred časom pri obhajobe svojich škandalóznych zmeniek za 104 miliónov Sk, ktoré ho napokon dostali z ministerského kresla, pomáhal tvrdením, že v obehu sa nachádzajú aj falošné zmenky. Tými mu údajne chce niekto poškodiť, a preto v tejto súvislosti podal aj trestné oznámenie. Novému Času sa podarilo zistiť, že jedna z takýchto zmeniek naozaj existuje a má hodnotu 20 miliónov Sk. O tom, či je naozaj falošná, však rozhodne až prebiehajúce vyšetrovanie.

Zmenka pochádza z obdobia, keď si spoločnosť Forza, ktorej konateľom je Ruskov známy a obchodný partner Ján Kováčik, požičala od spoločnosti 1. garantovaná na vyplatenie obchodného podielu firmy Gamatex v televízii Markíza 20 miliónov Sk. Ako tvrdí Kováčik, všetky peniaze vrátil do konca roka 2001. "Predstavitelia 1. garantovanej mi zmenku oficiálnou cestou nikdy nevrátili. Požiadal som preto Ruska, aby mi ju buď vyžiadal, alebo zničil," povedal Kováčik. Zároveň priznáva, že urobil chybu, keď si zničenie zmenky osobne neoveril, alebo nepritlačil na Ruska, aby mu ju priniesol.

V júni tohto roku totiž podľa našich informácií zaklopal na dvere konateľa Forzy istý pán, ktorý sa predstavil ako Novák a ukázal mu "staronovú" 20-miliónovú zmenku, ktorá je už takmer štyri roky splatená. Potom, keď mu Kováčik ukázal doklady o vykonaných prevodoch peňazí, Novák povedal, že Rusko zmenku zrejme nezničil, ale požičal si na ňu ďalších 20 miliónov. A tu sa opäť vracia na scénu vyšetrovanie "vo veci možného vydierania a falšovania zmeniek", ktoré spustil podaním na Generálnu prokuratúru pred pár týždňami samotný Rusko. Trestné oznámenie podal po tom, ako ho vraj Kováčik informoval o Novákovej návšteve.

Z prostredia Generálnej prokuratúry už prenikli na verejnosť informácie, že Rusko je v probléme okolo súčasnej zmenky namočený až po uši. Ak by si totiž naozaj požičal peniaze na už splatenú zmenku, dopustil by sa trestného činu podvodu. Pavol Rusko nateraz tvrdí, že si na zmenku nemohol v nijakom prípade požičať, pretože ide o zmenku spoločnosti Forza, ktorá je na zmenke uvedená ako vystavovateľ a on za pôžičku len ručil. Navyše aj spoločnosť Forza ako vystavovateľ zmenky, aj on sám ako ručiteľ, disponujú písomným potvrdením od spoločnosti 1. garantovaná, že zmenka bola riadne splatená. Kováčik zatiaľ Ruska z ničoho neobviňuje a sám s napätím očakáva výsledky vyšetrovania. Jeho výpoveď na Generálnej prokuratúre v súvislosti s Ruskovým trestným oznámením potvrdila aj hovorkyňa Svetlana Husárová. Podrobnosti však neuviedla, pretože sú predmetom vyšetrovania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu