Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bocianom sa napriek zime nechce odletieť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Napriek chladnému počasiu vidieť na našich lúkach a poliach niekoľko bocianov bielych, ktoré neodleteli na svoje zimoviská. Bocian biely patrí medzi transmigrujúce druhy vtákov, t.j. medzi tie vtáčie druhy, ktoré preletujú stráviť zimu do veľkých vzdialeností.

Ako informoval ornitológ Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti / BirdLife Slovensko, bociany biele z Európy tiahnu na svoje africké zimoviská vo dvoch smeroch. Západná migračná trasa vedie z Európy cez Gibraltársky prieliv do Afriky, východná migračná trasa vedie cez Bospor na Blízky Východ a pokračuje až do Južnej Afriky.

"Bociany tak prekonajú počas jednej cesty až 10-tisíc kilometrov, a to opakujú každoročne dvakrát na jar a na jeseň. Počas roka tak preletia až 30-tisíc kilometrov," uviedol Gúgh. Podľa ornitológa v strednej Európe takmer každoročne zaznamenávajú niekoľko prípadov, kedy bociany biele neodletia do svojich zimovísk.

"Sú známe prípady, kedy sa bociany zdržiavali na našom území aj počas treskúcej zimy. Príkladom je bocian biely, ktorý bol pozorovaný pri Medveďove v zime roku 2006, kedy bol dokonca čiastočne zamrznutý Dunaj. Tento bocian úspešne prezimoval,“ uviedol Gúgh. Dodal, že v súčasnosti majú hlásené pozorovanie piatich bocianov z okolia Žiliny, Drienovca, Šarišských Michalian a Banskej Bystrice.

"Všetky bociany sú podľa kontroly v dobrej kondícii a dokážu lietať, preto nie je dôvod na paniku. Mnohí občania sa na nás obracajú s otázkou, či je možné bociany odchytiť," povedal. Podľa ornitológa, ak je bocian v dobrej kondícii a dokáže pred blížiacim sa človekom uniknúť, tak odchyt nie je jednoduchý a nie je ani potrebný.

"Pokiaľ si bociany nájdu dostatok potravy a nie sú zranené, tak dokážu prežiť," tvrdí Gúgh. Dodal, že bocianích otužilcov budú naďalej pozorovať a v prípade potreby im pomôžu. Ornitológovia nevedia jednoznačne odpovedať, prečo bociany od nás na zimu neodleteli. "Ich zotrvanie mohla ovplyvniť mierna a teplá jeseň, bociany môžu mať poruchy a hormonálne zmeny, prípadne môže ísť o mláďatá z neskoršieho hniezdenia, ktoré nemajú dosť sily na odlet do Afriky," uvažuje Gúgh.

Pripúšťa, že môže ísť dokonca aj o prvé zmeny vyvolané globálnym otepľovaním. "To však s určitosťou nie je možné tvrdiť a bude treba ešte dlhodobo bociany a ich migračné správanie sledovať, aby sme klimatické zmeny mohli dať do súvislosti so zmenami v migrácii a čoraz častejšom neskorom, či naopak veľmi skorom pozorovaní bocianov a iných vtákov," skonštatoval Gúgh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu