Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hurbanove kasárne armáda nepotrebuje, tvrdí Galko

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Areál Hurbanových kasární, ktorý sa nachádza v centre Bratislavy, armáda nepotrebuje. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády minister obrany Ľubomír Galko (SaS).

"My tieto Hurbanove kasárne vôbec nepotrebujeme a náklady na ich údržbu sú mimoriadne vysoké," povedal Galko. Minister dodal, že rezort nepredpokladá, že by v budúcnosti tento objekt využívali. Objekty v lukratívnej časti hlavného mesta preto rezort obrany ponúkol iným štátnym inštitúciám. "V prípade, že akýkoľvek iný orgán štátnej správy je schopný ich využívať na nejaký prospešný účel, tak myslím si, že toto je správne rozhodnutie," tvrdí Galko. Minister dodal, že o Hurbanove kasárne prejavili záujem ministerstvo kultúry, ministerstvo vnútra, generálna prokuratúra a Ústav pamäti národa. "Mali by ostať vo vlastníctve štátu," povedal o Hurbanových kasárňach. Galko neuviedol, kto má spomedzi štvorice záujemcov najväčší záujem o kasárne. "Nemáme to ešte vyhodnotené, takže by bolo veľmi predčasné hovoriť, kto je najväčším ašpirantom. Každopádne my prijmeme rozhodnutie, tak aby tie kasárne boli použité v zmysle platnej legislatívy," povedal. Galko tiež avizoval, že ministerstvo obrany "má v pláne zbavovať sa všetkých nehnuteľností, ktoré nepotrebuje." O osude Hurbanových kasární chce Galko v blízkej budúcnosti urobiť tlačovú besedu.

Štátne rozpočtové a príspevkové organizácie, ktoré prejavili záujem o kasárne, mali do 18. novembra predložiť svoju ponuku. Ministerstvo obrany chce previesť areál na toho záujemcu, ktorý predloží najkvalitnejší návrh spolu s príslušným finančným krytím. Galko preto rozhodol o vytvorení komisie, ktorá posúdi návrhy a predloží mu odporúčania. Medzi členmi komisie je hlavný architekt Bratislavy Štefan Šlachta, Daniela Danihelová z Komunitnej nadácie Bratislava, Boris Strečanský z Centra pre filantropiu, Vladimír Tarasovič, riaditeľ Kancelárie štátneho tajomníka MO SR a Jozef Pagáč, ktorý zastupuje Sekciu majetku a infraštruktúry ministerstva obrany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu