Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obrana predáva kasárne, remízu aj vodojemy

Budova ministerstva obrany
Budova ministerstva obrany (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany dnes v denníkoch Sme a Hospodárske noviny zverejnilo inzerát s ponukou prebytočného majetku za vyše 11 miliónov eur. Na prevod týchto nehnuteľností vyhlásili ďalšie osobitné ponukové konanie, resp. opakované ďalšie osobitné konanie.

Viaceré nehnuteľnosti by chceli získať aj obce, na území ktorých sa nachádzajú. O prevod za primeranú cenu alebo zníženú primeranú cenu však zväčša záujem nemajú, čakajú, kým bude možné získať nehnuteľnosť bezodplatne darovaním. To je aj prípad obce Nána pri Štúrove. Na predaj sú tamojšie kasárne kapitána Nálepku, primeraná cena je 1 milión 675 tisíc eur. "Za také peniaze na to nemáme," uviedla starostka obce Zuzana Matusková a dodala, že celá obec Nána ročne hospodári s rozpočtom približne pol milióna eur. Ak by však kasárne dostali zadarmo, ponuku by využili. "Je to škoda, dennodenne ten objekt chátra," konštatuje.

Podľa zákona musí rezort obrany najprv nehnuteľnosť ponúknuť štátnym organizáciám, ak žiadna neprejaví záujem, začínajú sa osobitné ponukové konania. Ak cenová ponuka žiadneho záujemcu nedosiahne úroveň primeranej ceny, v ďalšom kole je táto znížená o 50 percent a v treťom kole o 70 percent. Ak sa ani v takom prípade nepodarí nehnuteľnosť predať, môže ju získať bezodplatne obec alebo mesto, v prípade, že sa nachádza na území viacerých obcí alebo obec nemá záujem, tak vyšší územný celok.

Rudňany pri Spišskej Novej Vsi by brali prebytočný skladový areál po armáde, v ktorom je strojovňa, rozvodňa, kompresorovňa, viaceré budovy, aj remíza lokomotív či vodojemy. Primeraná cena je 527 783,50 €. Obec by majetok podľa starostu aj kúpila, ale len za podstatne nižšiu sumu. "Škoda by bola, keby sa taký veľký nehnuteľný majetok štátu dostal do samolikvidácie," myslí si starosta Rudnian Miroslav Blišťan. Obáva sa, aby sa do areálu časom nepustili "slovenské kobylky", ako nazval ľudí, ktorí by mohli majetok postupne rozobrať.

Podľa ponuky Košickej správy majetku a výstavby rezortu obrany je na predaj aj časť kasární v Ružomberku, ktorú tvoria zastavané plochy a nádvoria o výmere vyše 25 tisíc metrov štvorcových a stavby - dielňa, trenažér, učebný blok, sklady či garáže. Rezort uvádza ako primeranú cenu za túto časť kasární 381 tisíc €. V ponuke je ďalej výcvikové zariadenie Ostuňa za vyše 130 tisíc € a muničný sklad Záborská za 269 tisíc €.

Na starom letisku Košice chce rezort obrany predať zastavané plochy a nádvoria, ktorých rozloha je vyše 19 tisíc metrov štvorcových. Primeranú cenu stanovili na viac ako 1 milión 672 tisíc €. V ponuke je aj pozemok - bytovka Matejovce, ktorý má výmeru 440 metrov štvorcových s primeranou cenou asi 33 tisíc €.

Banskobystrická správa majetku rezortu obrany ponúka Muničný sklad Rohozná za 610 tisíc €. Na predaj je aj ošetrovňa v Banskej Bystrici za 323 tisíc eur, v Liptovskom Mikuláši administratívna budova za 448 tisíc € a sklad za 314 tisíc €, sklady vo Vlkanovej za dva a štvrť milióna € a pozemky vo Zvolene za 46 500 €. V pôsobnosti bratislavskej správy nehnuteľného majetku ponúka rezort obrany pozemok v Trenčíne, na ktorom sú zastavané plochy a nádvoria o celkovej výmere 279 metrov štvorcových s primeranou cenou 6 500 €. V Malackách je na predaj vyše 17 tisíc metrov štvorcových pozemku za vyše 40 tisíc €.

V hlavnom meste predávajú administratívnu budovu na Jelenej ulici s príslušenstvom a pozemkami o výmere 647 metrov štvorcových. Primeraná cena je 437 tisíc €. V ponuke je aj časť kasární Mierovo s primeranou cenou 333 tisíc €, Vysielacie stredisko Hubice za 180,5 tisíca € a sklady v Seredi za 645 tisíc €. Na súbor nehnuteľností v areáli bývalej vojenskej základne na Devínskej Kobyle v Bratislave je stanovená primeraná cena takmer 485 tisíc €, na pozemky v Kamennom moste takmer 11 tisíc €, v Senici necelých 45 tisíc €, v Plaveckom Štvrtku 4 000 € a v Nitre 26,5 tisíc €. Sklady v Bzinciach sú na predaj za 171 tisíc €.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu