Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Obrana už nechce lukratívne kasárne v Bratislave

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nové vedenie ministerstva obrany sa chce zbaviť lukratívnych Hurbanových kasární v centre Bratislavy. Trojpodlažnú budovu s rozlohou niekoľko tisíc metrov štvorcových, ktorú chcel v minulosti predať bývalý minister Jaroslav Baška (Smer-SD), znalci ohodnotili na zhruba 30 miliónov eur.

Jeho nástupca Ľubomír Galko (SaS) budovu najskôr ponúkol štátnym organizáciám. Ak o ňu nebude záujem, môže ju predať. "Kasárne, ktoré sú prázdne a veľa nás stoja, si jednoducho nemôžeme dovoliť," uviedol v stanovisku Galko. O uvoľnení priestorov podľa neho rozhodol ešte vlani vo februári Baška, ktorého časť členov súčasnej vládnej koalície za chystaný predaj kritizovala. Portál Aktuálne.sk dnes napísal, že o prebytočnosti objektu rozhodol tento mesiac Galko.

Organizáciám následne ponúkol budovu, tie sa môžu hlásiť zhruba do polovice septembra. Kasárne sa nachádzajú na rohu Mariánskej ulice a Kollárovho námestia. Ich prevádzka stojí podľa ministerstva 190.000 eur ročne; na rekonštrukciu by údajne bolo potrebných asi päť až 6,6 milióna eur.

Objekt podľa portálu patrí do pamiatkovej zóny mesta, na zozname pamätihodností však nie je. Galko po svojom nástupe do funkcie ponúkol na predaj už viacero objektov. Napríklad budovy a pozemky pri Malackách, Poprade, ale aj kasárne na Devínskej Kobyle v Bratislave či tankodróm pri Martine.

Prebytočný majetok chce ministerstvo predať po tom, čo ho nechceli žiadne štátne príspevkové a rozpočtové organizácie. V minulosti muselo ministerstvo ponúknuť nehnuteľnosti najskôr aj obciam a VÚC, táto povinnosť však zo zákona po novelizácii od konca roku 2008 vypadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu