Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MO ponúkne kasárne aj budovu v centre Bratislavy

Minister obrany Ľubomír Galko
Minister obrany Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na zoznam prebytočného majetku v rezorte obrany sa dostali aj Hurbanove kasárne a budova na Krížnej ulici v Bratislave. Rezort ich ponúkol štátnym rozpočtovým a príspevkovým organizáciám. Prihlásilo sa niekoľko záujemcov, niektorí neskôr svoju ponuku stiahli. V hre zostáva Ústav pamäti národa, ministerstvo vnútra a ministerstvo kultúry, ktoré má svoju ponuku predložiť 18. novembra.

„Chceme, aby tento majetok dostal záujemca, ktorý predloží najkvalitnejší návrh spolu s príslušným finančným krytím. Preto som rozhodol o vytvorení komisie, ktorá posúdi návrhy a predloží mi odporúčania," tvrdí minister obrany Ľubomír Galko.

O prebytočnosti Hurbanových kasární rozhodol Galko už 11. augusta. Podľa aktuálne.sk vtedy pripomenul, že už exminister Baška rozhodol o uvoľnení kasární 3. februára 2009. Exminister vtedy argumentoval tým, že budovy zúfalo potrebujú rekonštrukciu, ktorá by stála 150-200 miliónov korún. Prevádzka nepotrebných kasární podľa neho stojí ministerstvo 190 tisíc eur ročne, napísal rezortu v reakcii. Baška však nakoniec od predaja upustil.

Ako v auguste uviedlo aktuálne.sk, predaj mal vyvolať rozpory vnútri koalície: „KDH označilo chystaný biznis ministerstva za trúfalosť a SDKÚ-DS ho vnímala ako nevýhodný pre štát v čase hospodárskej krízy, keď sú ceny nehnuteľností tlačené výrazne dole“.

Galko zdôrazňuje transparentnosť celého postupu. Medzi členmi komisie je hlavný architekt Bratislavy Štefan Šlachta, Daniela Danihelová z Komunitnej nadácie Bratislava, Boris Strečanský z Centra pre filantropiu, Vladimír Tarasovič a Jozef Pagáč, ktorý zastupuje Sekciu majetku a infraštruktúry ministerstva obrany.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu