Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Návrh na Čentéša bol zrejme po termíne, tvrdí SNS

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Menšia opozičná strana SNS má podozrenie, že koalícia v parlamente nepodala svoj spoločný návrh na generálneho prokurátora platným spôsobom. Vládne strany sa dohodli na kandidátovi Jozefovi Čentéšovi v pondelok podvečer v posledný deň, keď bolo ešte v parlamente možné podávať návrhy.

SNS však dnes na tlačovej konferencii tvrdila, že návrh bol predložený zrejme už po termíne. Zástupcovia parlamentu kritiku SNS odmietli. Úradné hodiny podateľne národnej rady sú v pracovné dni zvyčajne do 16:00. V pondelok však bola otvorená dlhšie. To sa nepáčilo SNS, podľa ktorej by malo byť predĺženie úradných hodín oznámené, ale v tomto prípade vraj nebolo.

"Preveríme si proces podávania prihlášky, pretože máme za to (...), že mohla byť narušená tým pádom rovnosť šancí a rovnosť príležitostí," tvrdil podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Musí byť na podateľni aj časový záznam, čiže ak tam je údaj o 16:30, máme za to, že toto podanie je neplatné," dodal. Kritiku SNS však odmietla riaditeľka komunikačného odboru národnej rady Beáta Skyvová. "V prípade, že sa očakávajú dôležité návrhy zákonov alebo iné návrhy, môže byť podateľňa na základe rozhodnutia predsedu NR SR alebo vedúceho Kancelárie NR SR otvorená aj dlhšie," tvrdila.

Predseda národnej rady Richard Sulík (SaS) navyše podľa nej už začiatkom mesiaca rozhodol, že v posledný deň podávania prihlášok bude predĺžená otváracia doba podateľne do 18:00. V pondelok popoludní úradné hodiny ešte predĺžil do 20:00. Parlament bude nového generálneho prokurátora po neúspešnej novembrovej voľbe, keď sa koaliční partneri na jednom mene nedokázali zhodnúť, vyberať v decembri.

Kandiduje aj súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorého navrhol poslanec Mojmír Mamojka (Smer-SD). Predseda SNS Ján Slota dnes tvrdil, že jeho strana nechá rozhodnutie o výbere generálneho prokurátora na svojich poslancoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu