Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Koalícia prerušila rokovanie o generálnom prokurátorovi

Rokovanie koaličnej rady
Rokovanie koaličnej rady (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídri koaličných strán po dvoch hodinách prerušili rokovanie o spoločnom kandidátovi na nového generálneho prokurátora. Predseda KDH Ján Figeľ potvrdil, že v hre sú stále dve mená. O aké ide, nekonkretizoval. Rokovanie má pokračovať o 16:00 h.

Kandidátov na kľúčový post je viacero. Strany mená oficiálne nezverejnili, podľa médií sú však v hre Ján Hrivnák, Jozef Kandera, Peter Sepeši a Jozef Szabó. Hrivnáka presadzuje SDKÚ-DS, Kanderu údajne navrhuje KDH, Sepešiho SaS a s menom Szabóa zas vraj vyšiel Most-Híd. Šéf KDH Ján Figeľ naznačil, že s Hrivnákom ani Sepešim kresťanskí demokrati nesúhlasia. Hrivnák je špeciálnym prokurátorom, ostatní traja uchádzači pôsobia na generálnej prokuratúre.

Na obsadení postu sa koalícia nevie ujednotiť už dlhší čas, začiatkom mesiaca preto stroskotala aj voľba v parlamente. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) hrozila, že zváži zotrvanie vo funkcii, ak by bol opäť zvolený súčasný šéf prokuratúry Dobroslav Trnka. Toho podporovala opozícia a špekulovalo sa, že by sa k nej mohla pridať časť SDKÚ-DS.

Zástupcovia koalície sa stretávajú v posledný možný deň, keď je ešte v snemovni možné predkladať kandidátov. Dnešnej schôdzke predchádzalo viacero neúspešných rokovaní vyjednávačov štyroch vládnych strán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu