Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Koalícia hľadá nového generálneho prokurátora

Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová
Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládne strany sa dnes pokúsia dohodnúť na spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora. Na obsadení tohto postu sa koalícia nevie ujednotiť už dlhší čas, začiatkom mesiaca preto stroskotala aj voľba v parlamente. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) hrozila, že zváži zotrvanie vo funkcii, ak by bol opäť zvolený súčasný šéf prokuratúry Dobroslav Trnka.

Toho podporovala opozícia a špekulovalo sa, že by sa k nej mohla pridať časť SDKÚ-DS. Zástupcovia koalície sa stretávajú v posledný možný deň, keď je ešte v snemovni možné predkladať kandidátov. Dnešnej schôdzke predchádzalo viacero neúspešných rokovaní vyjednávačov štyroch vládnych strán. Kandidátov na kľúčový post je viacero.

Strany mená oficiálne nezverejnili, podľa médií sú však v hre Ján Hrivnák, Jozef Kandera, Peter Sepeši a Jozef Szabó. Hrivnáka presadzuje SDKÚ-DS, Kanderu údajne navrhuje KDH, Sepešiho SaS a s menom Szabóa zas vraj vyšiel Most-Híd. Šéf KDH Ján Figeľ naznačil, že s Hrivnákom ani Sepešim kresťanskí demokrati nesúhlasia. Hrivnák je špeciálnym prokurátorom, ostatní traja uchádzači pôsobia na Generálnej prokuratúre.

Voľba prokurátora očividne rozdeľuje najsilnejšiu koaličnú stranu SDKÚ-DS a zvyšok koalície. Niektorí politici z ostatných vládnych strán vyčítali SDKÚ-DS nedostatočnú ochotu dohodnúť sa. Najostrejší bol v sobotnom vydaní denníka Sme bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský, podľa ktorého správanie SDKÚ nesie "isté znaky obštrukcie".

Generálneho prokurátora bude voliť parlament na decembrovej schôdzi v tajnej voľbe. Táto inštitúcia aj jej šéf sa na Slovensku tešia silnému postaveniu. Prokurátori majú kľúčové slovo pri podávaní obžaloby v trestnom konaní, generálny prokurátor zároveň môže napríklad zastaviť trestné stíhanie, aj keď sú jeho podriadení presvedčení o opaku. Funkčné obdobie šéfa prokuratúry je sedem rokov, po voľbe v parlamente ho vymenúva prezident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu