Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Koalícia zúžila výber na dve mená: Sepeši a Szabó

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koalícia zúžila výber kandidátov na post generálneho prokurátora na nové dve mená. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) oznámila, že rokujú o nominantoch Mosta-Híd a SaS. Šancu by tak podľa skorších informácií mohol dostať Peter Sepeši a Jozef Szabó.

Na spoločnom kandidátovi sa však koalícia predpoludním nezhodla, rozhovory budú pokračovať podvečer, keďže dnes uplynie termín pre podanie návrhov. "Dohody boli jasné, že do ďalšieho kola sa idú s novými menami, novými návrhmi a že tieto návrhy predkladajú predovšetkým strany Most-Híd a strana Sas," informovala po rannom rokovaní koaličnej rady Radičová (SDKÚ-DS).

Sepešiho údajne presadzuje SaS, Szabóa Most-Híd, obaja pracujú na generálnej prokuratúre. Koalícia tak bude o nástupcovi Dobroslava Trnku, o ktorom má parlament hlasovať v decembri, rokovať do poslednej chvíle.

"Sme predpokladali, že skúsime, alebo dokážeme za dve hodiny nájsť dohodu po viacerých dňoch konzultácií a rokovaní, žiaľ zatiaľ nie," poznamenal predseda KDH Ján Figeľ. Zástupca SaS dúfa, že dnes rozhodnutie padne. "O štvrtej pevne verím, že bude biely dym," uviedol minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS).

Výber generálneho prokurátora na prelome októbra a novembra prerástol do vážnych sporov vo vnútri koalície. Partneri sa nedokázali zhodnúť na spoločnom kandidátovi, SDKÚ-DS presadzovala Jána Hrivnáka zo špecializovanej prokuratúry, tri zvyšné strany Evu Mišíkovú z generálnej prokuratúry.

V prvej voľbe začiatkom novembra hrozilo, že sa časť SDKÚ-DS v rozpore s koaličnou zmluvou spojí s opozíciou a podporí Trnku, voči ktorému majú viacerí členovia koalície výhrady. Trnka, ktorý funkciu zastával posledných sedem rokov, nakoniec voľby vyhral, nezískal však potrebnú nadpolovičnú väčšinu. Za ním skončila Mišíková, Hrivnák sa do druhého kola nedostal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu