Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Z Kosova odišli tento týždeň poslední slovenskí vojaci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOSOVO - Z Kosova odišli tento týždeň poslední slovenskí vojaci, ktorí pôsobili v operácii KFOR. ČTK to dnes potvrdil šéf tlačového oddelenia ministerstva obrany Ivan Rudolf. O stiahnutí vojakov z misie už skôr rozhodla vláda a parlament.

Rozhodnutie odôvodnili zmenou štruktúry a postupným znižovaním počtov jednotiek KFOR s dôrazom na podporu a výcvik kosovských bezpečnostných síl. Slovensko zároveň posilňuje svoj vojenský kontingent v Afganistane.

"Už pred 20 mesiacmi sme deklarovali, že budeme sťahovať naše jednotky z Kosova, kde sme svoju úlohu zvládli na výbornú," citoval ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) Rudolf. Poslední vojaci odišli podľa Rudolfa v utorok. Misiu v Kosove poznačilo aj jedno z najväčších nešťastí v novodobej histórii krajiny. V januári 2006 pri havárii vojenského lietadla An-24 zomrelo 42 ľudí. Väčšina z obetí boli vojaci, ktorí sa vracali z misie KFOR v Kosove.

Slovenskí vojaci boli v kosovskej misii NATO od roku 1999, keď Bratislava nasadila 40 ženistov. Postupne sa počet príslušníkov ozbrojených síl zvýšil až na 140 vojakov. Možnosti pôsobenia vojakov v Kosove boli podľa skorších vyhlásení ministerstiev obrany a zahraničných vecí značne limitované, keďže vojenská operácia KFOR sa po novom zameriava na výstavbu kosovských bezpečnostných síl. Bratislava však jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova neuznala a teda slovenskí vojaci sa do tejto úlohy nezapojili.

Slovensko bude mať po stiahnutí vojakov z Kosova zastúpenie na Balkáne ešte v misii Althea v Bosne a v civilnej operácii Eulex v Kosove. Na vojenských operáciách v cudzine podľa štatistík ministerstva obrany pôsobí v súčasnosti niekoľko stoviek vojakov. Medzi priority Slovenska patrí v súčasnosti misia ISAF v Afganistane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu