Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojaci KFOR strieľali gumovými projektilmi aj do lekárov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOSOVSKÁ MITROVICA - Vojaci misie NATO v Kosove (KFOR) počas pondelňajšieho rozbitia barikády pri dedine Jagnjenica na severe Kosova strieľali z 20-metrovej vzdialenosti gumovými projektilmi do lekárov, ktorí ošetrovali zranených. Povedal to v pondelok lekár Vitomir Perič z nemocnice v meste Zubin Potok.

"Strieľali do nás gumovými nábojmi, aj keď sme boli viditeľne označení ako lekári prvej pomoci a otočili sme sa k nim so zdvihnutými rukami, v ktorých sme držali nádoby s infúziou," citoval Periča srbský denník Kurir na svojej webovej stránke. Lekár utrpel zranenia nohy, kým ďalších dvoch jeho kolegov zasiahli gumové projektily do nôh, hrudníka a chrbta.

"Strieľali do nás aj vo chvíli, keď sme poskytovali prvú pomoc zraneným. Medzi nimi aj chlapcovi, ktorého gumový náboj zasiahol priamo do hlavy a bol dezorientovaný. Pre podozrenie, že má otras mozgu, sme ho previezli do Mitrovice," dodal Perič.

K násilnostiam došlo v pondelok pri obci Jagnjenica západne od mesta Kosovská Mitrovica, kde sa nemeckí a rakúski vojaci ráno pokúsili ťažkou technikou odstrániť srbskú barikádu zo stavebných mechanizmov a nákladných áut. Po tom, čo Srbi odmietli zátarasu opustiť, vojaci nasadili slzotvorný plyn, vodné delá, gumové projektily a slzotvorný sprej.

Jednotka KFOR oznámila, že zranenia utrpelo 25 vojakov, z toho dvaja strelné. Srbi uviedli, že na ich strane je od 30 do 50 zranených.

Misia KFOR zásah zdôvodnila tým, že jej úlohou je zaistiť slobodu pohybu po celom Kosove. Vojaci dostali povolenie použiť ostré náboje v prípade, že na nich zaútočia.

Srbi, ktorí majú na severe prevažne etnickými Albáncami obývaného Kosova väčšinu, v lete postavili na cestách asi 20 barikád, čím v oblasti zablokovali dopravu. Akciou si chcú vynútiť stiahnutie kosovských colníkov a pohraničných policajtov z hraničných priechodov so Srbskom, ktoré dovtedy kontrolovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu