Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Slovensko chce posilniť misiu v Afganistane na 348 vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko zrejme posilní misiu v Afganistane na 348 vojakov. Navrhli to ministerstvá obrany a zahraničných vecí, materiál ešte posúdi vláda aj parlament. V súčasnosti pôsobí v operácii ISAF zhruba 300 slovenských vojakov.

Termín, kedy by mohli posily do krajiny zmietanej útokmi povstalcov z radov Talibanu pocestovať, nie je známy.

Slovensko plánuje zvýšiť počet vojakov v Afganistane po tom, čo stiahne svoje jednotky z operácie KFOR v Kosove. Parlament tento zámer odobril v utorok, ozbrojené sily by mali balkánsku krajinu opustiť do konca roka.

K slovenskému kontingentu v Afganistane by sa mali pridať napríklad vojaci zaoberajúci sa likvidáciou nevybuchnutej munície, 20 členov špeciálnych síl a rozšíriť sa má aj zastúpenie Slovenska na veliteľských pozíciách.

Ministerstvá tiež navrhli upraviť mandát niektorých vojakov; skupina asi 60 ženistov, ktorí v súčasnosti môžu pracovať len na letisku v Kandaháre, tak bude môcť pôsobiť aj v iných oblastiach ako podpora pre ďalších slovenských vojakov.

Počet vojakov postupne navyšovala aj predchádzajúca vláda, ktorú v júni vystriedal stredopravý kabinet premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Posilnenie misie vyjde štát na 5,2 milióna eur na rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu