Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odsun Slovákov z Kosova vyjde na 1,5 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci sa stiahnu z Kosova, návrh dnes odsúhlasil parlament. V súčasnosti v misii KFOR v Kosove pôsobí 138 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Náklady na odsun dosiahnu 1,5 milióna eur.

„Už pred 18 mesiacmi sme deklarovali, že budeme sťahovať naše jednotky z Kosova. V zmysle programového vyhlásenia vlády sa sústredíme na menej misií, ale kvalitnejších. Našou top prioritou je operácia ISAF v Afganistane,“ vysvetlil minister obrany Ľubomír Galko. Vojaci by mali z Kosova odísť do konca novembra.

Slovensko po odchode vojakov z Kosova posilní svoju účasť na operácii ISAF v Afganistane. Galko konštatoval, že v Afganistane bude pôsobiť od 300 do 400 slovenských vojakov. Momentálne má Slovensko v Afganistane 300 príslušníkov ozbrojených síl.

Ozbrojené sily SR pôsobia v operácii KFOR od 7. septembra 1999. Najskôr to bolo prostredníctvom ženijnej jednotky v počte 40 vojakov v rámci rakúskeho práporu AUSCON/KFOR. Od roku 2001 pôsobila v operácii KFOR mechanizovaná rota v počte do sto príslušníkov Ozbrojených síl SR v zostave spoločného česko-slovenského mechanizovaného práporu.

Vzhľadom na fakt, že región západného Balkánu dlhodobo patrí medzi priority zahraničnej a bezpečnostnej politiky Slovenska, si Ozbrojené sily SR po ukončení plnenia úloh v operácii KFOR v Kosove zachovajú svoju prítomnosť v regióne vo forme účasti v operácii Európskej únie v Bosne a Hercegovine – ALTHEA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu