Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slovensko sa lúči so zavraždeným Valkom

Rozlúčka s Ernestom Valkom Zobraziť galériu (10)
Rozlúčka s Ernestom Valkom

BRATISLAVA - V bratislavskom Primaciálnom paláci sa krátko po 9:00 začala verejná rozlúčka so zavraždeným elitným právnikom Ernestom Valkom. Advokáta a bývalého predsedu československého Ústavného súdu zastrelil neznámy páchateľ minulý týždeň v pondelok.

Rozlúčiť sa prichádzajú tí, ktorí ho poznali osobne či pracovne, ale aj tí, ktorí o ňom vedeli iba z médií.  Okolo rakvy v Zrkadlovej sále paláca je množstvo smútočných kytíc a striedajú sa pri nej priatelia zosnulého. Na Primaciálnom námestí je pripravená veľkoplošná obrazovka.

Valko bol jedným z ľudí, ktorí za 20 rokov významne posunuli Slovensko vpred, uviedol exminister vnútra Vladimír Palko. "Nebol som jeho dôverným priateľom, ale spolupracovali sme a správal sa statočne," konštatoval. "Spomínam na neho ako na fantastického, srdečného a čestného človeka," povedal exminister dopravy Pavel Prokopovič.

Valkovu pamiatku si pripomenulI aj mnohí bežní občania. Miroslava Husková praxovala u Ernesta Valka rok počas štúdia. "Považujem  ho za veľkého odborníka, mala som možnosť vidieť spôsob jeho práce," povedala.

Valkova násilná smrť zaskočila politikov i právnikov a stala sa zrejme najviac rozoberanou témou v slovenských médiách. Polícia o zločine zverejňuje len strohé informácie a o motívoch odmieta špekulovať.

Premiérka Iveta Radičová by mala prísť na pietnu rozlúčku o 11:00. Príhovor pri tejto príležitosti zaslal smútočnému zhromaždeniu exprezident ČSFR, ČR a osobnosť československého novembra 1989 Václav Havel, informoval Ladislav Snopko, ktorý príhovor prečíta.

Rodina a blízki sa s Valkom podľa médií rozlúčia dnes na Martinskom cintoríne v bratislavskej časti Ružinov. Telo pochovajú do pripravenej hrobky.



Valko rozlúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu