Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fico ostáva predsedom opozičného Smeru-SD

Robert Fico počas prejavu na sneme strany
Robert Fico počas prejavu na sneme strany (Zdroj: SITA)

RUŽOMBEROK - Bývalý premiér Robert Fico zostal podľa očakávania v kresle predsedu najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD. Rozhodli o tom dnes v Ružomberku delegáti straníckeho snemu. Výsledky hlasovania zverejnili zástupcovia Smeru-SD. Fico nemal vo voľbách protikandidáta, získal všetky platné hlasy delegátov.

Funkcie podpredsedov strany obhájili Robert Kaliňák, Dušan Čaplovič, Vladimír Maňka, Marek Maďarič a Pavol Paška. Novou tvárou v podpredsedníckom kresle sa stal Peter Kažimír, ktorý nahradil Igora Federiča.

Fico počas snemu ostro zaútočil na stredopravú vládu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Označil ju za vládu chaosu a zdražovania. Bývalý premiér naznačil, že terajšia koalícia nemá víziu ohľadne budúcnosti Slovenska a okrem škandalizovania Smeru-SD, zvyšovania daní či zdražovania od júnových parlamentných volieb nič iné nedokázala. Zároveň však tvrdil, že strana je pripravená spolupracovať s koalíciou napríklad pri riešení dôsledkov hospodárskej krízy.

Predseda Smeru-SD pred novinármi nepoprel, že tak vrátil úder najsilnejšej pravicovej strane SDKÚ-DS. Jej predseda Mikuláš Dzurinda totiž začiatkom novembra na adresu Smeru-SD vyhlásil, že na Slovensku nepôsobí štandardná sociálna demokracia, ale skorumpovaná nezodpovedná partia bývalých komunistov.

Expremiér tiež vyhlásil, že Smer-SD by sa chcel v budúcnosti stať znova vládnou stranou. Nespresnil však, s kým by prípadne mohol vytvoriť koalíciu. Na takéto úvahy podľa neho uplynulo od júnových volieb do parlamentu ešte málo času.

"Smer má záujem z potenciálu možných voličov získať čo najviac. Aby to bolo toľko, že nebude možné zostaviť vládu do budúcnosti bez Smeru. A ak to tak bude, že Smer sám nebude schopný zostaviť vládu, ale bez neho to nepôjde, no tak to bude určite kombinácia Smeru a strán, ktoré budú v parlamente," dodal Fico. Teraz však podľa neho ťažko odhadovať výsledok ďalších volieb do parlamentu.

Smer-SD síce jasne vyhral júnové parlamentné voľby, väčšinu v Národnej rade však získali stredopravé strany, ktoré sa následne dohodli na vytvorení koalície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu