Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sudkyňu odsúdili za určenie dedičov nebohých grófov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Levickú sudkyňu Evu Koczánovú potrestal Okresný súd Nové Zámky podmienečným väzením za to, že určila otcovstvo grófov Forgáča a Károlyiho a ďalších šľachticov dlhé roky po ich smrti bez riadnych dôkazov. Na základe toho potom ich noví potomkovia požiadali o lukratívne pozemky.

Hovorca súdov v Nitrianskom kraji Oliver Kolenčík informoval, že rozsudok nie je právoplatný. Koczánová je jednou z desiatky sudcov, ktorých za posledných osem rokov pred stíhaním neochránila ani trestoprávna imunita.

"Okresný súd Nové Zámky uznal vinu obžalovanej Evy K. a uložil jej trest odňatia slobody v trvaní jeden rok s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní dva roky," uviedol Kolenčík.

Prokuratúra sudkyňu obžalovala zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, pretože podľa nej vo všetkých prípadoch určila otcovstvo hlavne na základe čestných vyhlásení potenciálnych dedičov, ktoré si ďalej neoverovala ani cez DNA. "Vo všetkých štyroch prípadoch si právni nástupcovia nebohých detí na príslušnom obvodnom pozemkovom úrade uplatnili právo na navrátenie vlastníctva k pozemkom," uviedla prokuratúra. Podotkla, že žiaden nový dedič nepožiadal úrady o zmenu rodného listu, kde mal iného otca. Podľa prokuratúry im tak išlo len o "neoprávnené získanie majetkového prospechu."

Sudkyňa, ktorej hrozilo väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov, alebo zákaz činnosti, tvrdila opak. Ľavobočkovia sa vraj chceli dostať do rodiny pre morálnu satisfakciu. Reštitučné nároky vo všetkých prípadoch podľa nej boli premlčané. Majiteľom ich vraj vzali na základe takzvaných Benešových dekrétov. "A tak ani do budúcnosti nepripadá do úvahy uplatňovanie majetkových práv oprávnených osôb," poznamenala Koczánová v apríli 2007 pred Ústavným súdom. Ten však jej argumenty neuznal a krátko na to odobril jej stíhanie pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Koczánová proces označila za vykonštruovaný. "V tomto prípade sa jedná predovšetkým o opakované a sústavné používanie nátlaku prostriedkami trestného konania na moju osobu s cieľom dosiahnuť môj postih respektíve diskreditáciu mojej osoby," uviedla v stanovisku pre Ústavný súd. Sudkyňa podotýkala, že prípady dostala pridelené cez elektronickú podateľňu. "Tým sa vylučuje možnosť ovplyvňovania prideľovania spisov," uviedla.

Sudkyňu potrestali za rozsudky spred šiestich rokov. V prípade grófa Ľudovíta Károlyiho určila, že jeho synom je muž, ktorý už v tom čase tiež bol mŕtvy. Podľa článku týždenníka Život z roku 2007 tak urobila na základe tvrdenia dedičovej manželky i bývalého grófovho kočiša, brata údajnej grófovej milenky. Prípad vyšiel najavo, keď sa o tom dozvedel grófov skutočný potomok, žijúci v zahraničí. Ten inicioval dovolanie na Najvyšší súd a ten rozsudok o otcovstve zrušil. Celkovo 1400 hektárov lesov v katastri obce Jelenec pri Nitre tak nakoniec na príbuzných údajného ľavobočka nepreviedli.

Gróf Karol Forgáč, údajne starý mládenec, sa tiež "stal" desaťročia po smrti otcom. Podľa týždenníka pritom pred smrťou vydedil aj zákonnú dedičku, svoju neter a nepriznal žiadneho ľavobočka. V ďalších dvoch prípadoch tiež išlo mŕtvych šľachticov a noví majitelia sa dostali k desiatkam hektárov pôdy. V jednom z nich pritom Koczánová určila starootcovstvo, hoci zákon o rodine taký termín nepozná. Prípady okrem sudkyne spájala aj ďalšia osoba, "dedičov" zastupovala tá istá advokátka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu