Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sudkyňa v spore SRo s LP bude čeliť trestnému oznámeniu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Sudkyňa Tatiana Redenkovičová - Koprdová, ktorá rozhodovala v spore Slovenského rozhlasu s vymáhačskou spoločnosťou Lawyer Partners (LP), čelí podozreniu zo spáchania trestného činu.

Predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Helena Kožíková totiž podala trestné oznámenie, podľa ktorého sudkyňa spôsobila štátu škodu vo výške tisícov eur, keď neprijala tisícky elektronicky podaných návrhov LP.

"Bolo povinnosťou súdu elektronicky podané návrhy riadne zaevidovať po ich prepísaní do písomnej podoby a vyrubiť poplatok á 16,50 eur," citoval z trestného oznámenia hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Za všetkých 4965 podaní vraj mal byť poplatok 81.922,50 eura. Súd o podaniach musí rozhodnúť, aj keď poplatok v stanovenej lehote nebol zaplatený.

Návrhy spoločnosť LP podala na jar 2006 na ôsmich DVD nosičoch spolu s elektronickým podpisom. Redenkovičová im vraj už po prijatí prvých dvoch DVD odpísala, že zásielku so sprievodným listom nie je možné brať ako podanie na súd. Tým bolo podľa trestného oznámenia znemožnené spoločnosti LP domáhať sa svojho práva na nezávislom a nestrannom súde a porušené jeho právo na spravodlivý súdny proces.

LP na základe zmluvy s rozhlasom vymáhala nezaplatené koncesionárske poplatky pre rozhlas od 343.000 ľudí. V roku 2006 podala na neplatičov 76.000 žalôb v elektronickej podobe, no väčšina súdov ich neprijala. Už v roku 2008 však Ústavný súd rozhodol, že ich súdy musia prijať.

Praktiky spoločnosti v minulosti vyvolali protesty. Ľuďom totiž hrozili, že budú od nich vymáhať nielen nezaplatené poplatky rozhlasu, ale aj sankcie vo vysokých hodnotách. Parlament preto dva razy schvaľoval odpustenie dlhov neplatičom, znížil aj hodnotu sankcií. Rozhlas potom od spolupráce s LP odstúpil a podal na súd žalobu. Žiadal, aby zmluvu s LP označili za neplatnú. Sudkyňa Redenkovičová však jej platnosť v októbri 2008 uznala. Rozhlas verdikt nenapadol a spor urovnal mimosúdne.

Sudkyňa Redenkovičová je signatárkou vlaňajšej petície Päť viet proti bývalému vedeniu ministerstva spravodlivosti a súčasnému predsedovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi. Bývalé vedenie ministerstva začiatkom roka dosadilo na post predsedníčky okresného súdu Kožíkovú, ktorá na ňu oznámenie podala. Redenkovičová tiež rozhodovala prvú zo žalôb sudcov ohľadne platovej diskriminácie voči sudcom Špeciálneho súdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu