Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Kontroverzný sudca Soročina odchádza do dôchodku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kontroverzný predseda Okresného súdu Michalovce Jozef Soročina, ktorý je považovaný za blízkeho šéfovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi, odchádza do dôchodku. Dôvodom sú obavy z údajne hroziaceho znižovania odmien sudcov, informoval dnes Soročina. V justícii pracoval viac ako štyri desaťročia.

Sudca v minulosti čelil obvineniu zo zneužívania funkcie či podozreniam z prieťahov v súdnom konaní, súdil sa s exministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom (KDH) či Harabinovou kritičkou z radov sudcov.

"Po viac ako štyridsiatich rokoch práce v slovenskej justícii som sa rozhodol odísť do starobného dôchodku, pretože mám hodnoverné informácie, že dôjde k výraznému zníženiu finančného zabezpečenia sudcov, vrátane zníženia odchodného o vyše 30 percent," uviedol Soročina.

Post ministra spravodlivosti v rodiacej sa vláde budúcej premiérky Ivety Radičovej patrí najsilnejšej koaličnej strane SDKÚ-DS, kreslo by mala obsadiť exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Nový kabinet má prezident vymenovať po 8. júli, keď sa uskutoční ustanovujúca schôdza Národnej rady.

Soročina sa v minulosti podľa Špeciálnej prokuratúry dopustil poisťovacieho podvodu, spod obžaloby bol však oslobodený. Aliancia Fair-play zas žiadala ministerstvo spravodlivosti na čele s Vierou Petríkovou (nominantka ĽS-HZDS), aby prešetrilo prípadnú Soročinovu zodpovednosť za prieťahy v súdnom konaní.

Kontroverzného sudcu sa v predchádzajúcom období zastal Harabin. Soročina sa zas súdil s Harabinovou kritičkou, bratislavskou krajskou sudkyňou Katarínou Javorčíkovou; za údajný zásah do osobnostných práv žiadal odškodnenie 40.000 eur. Podľa médií tiež právoplatne vyhral spor s ministerstvom spravodlivosti, ktoré mu vraj malo za výroky exministra Lipšica vyplatiť viac ako 99.000 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu