Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Polícia zastavila vyšetrovanie sudkyne Javorčíkovej

Katarína Javorčíková
Katarína Javorčíková

BRATISLAVA - Polícia zastavila vyšetrovanie sudkyne bratislavského krajského súdu Kataríny Javorčíkovej, ktorá bola podozrivá zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Podnet na Javorčíkovú, ktorá je známou kritičkou pomerov v justícii, podalo na jar bývalé vedenie ministerstva spravodlivosti. O odmietnutí podnetu na začatie trestného stíhania informovala Javoríčková.

Bývalé vedenie ministerstva tvrdilo, že podnet podali na základe výsledkov spoločnej kontroly so Slovenskou komorou exekútorov. Tá vraj ukázala, že sudkyňa umožnila vtedajšiemu manželovi, aby sa dostal k lukratívnym exekúciám. Tým si údajne mali prilepšiť o 1,31 milióna eur. Kontrola desiatok exekučných konaní podľa ministerstva potvrdila nezrovnalosti v rokoch 1997 až 2001.

"Uznesením zo dňa 17.9.2010 (...) vyšetrovateľ podnet na začatie trestného stíhania odmietol, pretože neexistujú skutočnosti ktoré by odôvodňovali podozrenie z naplnenia znakov trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa," uviedla v tlačovej správe Javorčíková.

Sudkyňa, ktorá je tiež hovorkyňou sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu, okrem predstaviteľov Najvyššieho súdu kritizovala v minulosti aj vedenie ministerstva spravodlivosti, na ktorého čele stál Štefan Harabin a neskôr Viera Petríková. Oboch do funkcií menovala ĽS-HZDS. Harabin sa neskôr stal predsedom Najvyššieho súdu. Po júnových parlamentných voľbách sa na čelo ministerstva spravodlivosti postavila Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu