Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanci rozhodnú o imunite i stiahnutí vojakov z Kosova

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Návrh na obmedzenie poslaneckej a sudcovskej imunity či opatrenia na ozdravenie štátnych financií budú zrejme dominovať októbrovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne dnes popoludní. Na programe rokovania je tiež návrh na stiahnutie vojakov z misie v Kosove. Väčšinu návrhov poslanci prerokujú v prvom čítaní.

Parlament zrejme ani na ďalší pokus neschváli obmedzenie imunity poslancov, ktorá je zakotvená v ústave. Koalícia na jej zmenu nemá dostatok hlasov a opozičný Smer-SD expremiéra Roberta Fica vyhlásil, že vládnu predlohu nepodporí. Najsilnejšia strana bývalej vládnej zostavy pritom už od začiatku odmietala okresanie imunity sudov, ktoré vládny návrh tiež obsahuje. Pôvodne mali poslanci o zmenách hlasovať už v septembri, pre nedostatočný počet poslancov v pléne hlasovanie odložili.

Poslanci by v prvom čítaní mali tiež posúdiť viacero zákonov na ozdravenie verejných financií, ktoré počítajú okrem iného so zvýšením dane z pridanej hodnoty i niektorých spotrebných daní. Opatrenia by mali pomôcť znížiť deficit verejných financií v budúcom roku na 4,9 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných odhadovaných 7,8 percenta HDP.

Očakáva sa tiež schválenie návrhu na stiahnutie vojakov z vojenskej operácie KFOR v Kosove do konca roka. Dôvodom je zmena aktivít medzinárodnej misie v Kosove a snaha posilniť ozbrojené sily v operácii ISAF v Afganistane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu