Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rezort obrany chce do konca roku stiahnuť vojakov z Kosova

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci by sa mali do konca tohto roku stiahnuť z misie KFOR v Kosove. Dôvodom je zmena úloh medzinárodných síl a plánované posilnenie slovenského kontingentu v Afganistane. Vyplýva to z materiálu predloženého ministerstvom obrany na rokovanie vlády. Stiahnutie slovenských vojakov avizoval minister obrany Ľubomír Galko (SaS) už skôr.

Vojaci by mali podľa predloženého materiálu skončiť s úlohami v misii KFOR koncom septembra a do konca roku by sa mali zamerať na sťahovanie materiálu, personálu a techniky na Slovensko. Medzinárodné sily podľa ministerstva v poslednom čase najmä pomáhajú najmä s budovaním kosovských bezpečnostných síl. Slovensko samostatnosť Kosova neuznalo a preto sa do týchto aktivít slovenskí vojaci nezapájajú, píše sa v predkladacej správe k materiálu. Dokument je zatiaľ nezaradený, nie je teda ešte jasné, kedy sa ním bude kabinet zaoberať.

O zámere slovenskej vlády ukončiť pôsobenie v misii KFOR Galko tento týždeň v Bruseli informoval aj generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

Slovensko bolo v misii KFOR od roku 1999, keď nasadilo 40 ženistov. Postupne sa počet vojakov zvýšil až na súčasných 140 príslušníkov ozbrojených síl. Stiahnutie vojakov z Kosova si vyžiada okolo 1,5 milióna eur. Slovensko bude mať po stiahnutí vojakov z Kosova zastúpenie na Balkáne ešte v misii Althea v Bosne a v civilnej operácii Eulex v Kosove.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu