Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensku je v korupcii na piatom mieste v EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rozsah korupcie vo verejnom živote na Slovensku opäť stúpol. Vyplynulo to z hodnotenia, ktoré dnes zverejnila medzinárodná organizácia Transparency International (TIS). Vnímanie korupcie hodnotila v 178 štátoch sveta. Slovensko sa v korupčnom rebríčku prepadlo o päť miest, je piatou najhoršou krajinou spomedzi štátov Európskej únie.

V najnovšom hodnotení TIS sa index vnímania korupcie na desaťdielnej stupnici zhoršil o 0,2 bodu na 4,3 bodu. Nula v rebríčku označuje krajinu s najhorším vnímaním korupcie, desiatka zas štát takmer bez korupcie. Hodnotenie TIS vychádza z názorov podnikateľov a expertov na situáciu v roku 2009 a prvé mesiace tohto roka. V predchádzajúcom rebríčku za rok 2008 si Slovensko pohoršilo o 0,5 bodu, predtým sa niekoľko rokov po sebe zlepšovalo.
    
"Index vnímania korupcie ukazuje, že si Slovensko pohoršilo aj v skóre a poradí,"
povedal novinárom predseda TIS Gabriel Šípoš. Pokles podľa neho súvisí s nedostatočnými aktivitami bývalej vlády Roberta Fica (Smer-SD) v boji s korupciou. "V zásade bol hlavný problém ten, že sme nevideli ochotu meniť systém," poznamenal Šípoš. Chýbala podľa neho transparentnosť vo verejných obstarávaniach či súdnictve, pod nárast korupčného vnímania sa podpísala aj neochota zverejňovať zmluvy, nízka politická kultúra či dosadzovanie ľudí do štátnych podnikov na základe politickej príslušnosti.
    
Predchádzajúca trojkoalícia Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS čelila počas štvorročného vládnutia kritike za predražené zákazky; médiá jej vyčítali aj uprednostňovanie firiem či ľudí blízkych vládnym stranám pred odborníkmi.
    
Šípoš tvrdil, že nástup kabinetu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) do úradu po júnových parlamentných voľbách naznačuje zmenu. "Vidíme tam náznaky zlepšenia v oblastiach, kde minulá vláda zlyhávala, ako sú napríklad verejné obstarávania či súdnictvo," tvrdil. Rezervy Radičovej kabinetu vidí najmä pri obsadzovaní miest v štátnej správe politickými nominantmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu