Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Potápači budú čistiť tatranské plesá

Čistenie Velického plesa
Čistenie Velického plesa (Zdroj: SITA)

POPRAD – V piatok sa do Štrbského, Velického a Popradského plesa ponoria potápači. Ich úlohou bude vyčistiť tieto najnavštevovanejšie tatranské plesá od odpadkov, ktoré tam zanechajú turisti. Čistenie tatranských plies je už 17. rokov súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorý sa koná vo Vysokých Tatrách.

Vybrané tatranské plesá čistia potápači pravidelne od roku 1994. Odvtedy z nich vyniesli 4 262 kg odpadu. „Pokúšali sme sa do programu Čistých vôd počas festivalu zaradiť aj vyššie položené plesá. Ale keďže festival je vždy v druhej polovici októbra, kedy je počasie v Tatrách už pomerne chladné, výjazdy sa nevydarili. Raz snežilo, raz fúkalo, inokedy bolo už vyše pol metra snehu a hladiny jazier boli zamrznuté,“ uviedol koordinátor akcie Čisté vody za Štátne lesy Tatranského národného parku Pavol Kráľ.

Lesníci spolu s potápačmi preto čistia plesá vo vysokohorskom prostredí počas roka od júna do októbra. Odpad z nich potom pripočítavajú k odpadu vytiahnutého z plies počas akcie Čisté vody. V tomto roku sa potápači ponorili pod hladinu desiatich tatranských plies, z ktorých vyzbierali 36,5 kg odpadu.

„Najväčšie znečistenie je vždy tam, kde sú chaty alebo k jazeru prichádza frekventovaný turistický chodník. V Zelenom plese bolo neporiadku asi najmenej. Naproti tomu v jednom z piatich Spišských plies pod Téryho chatou sme pri predposlednej akcii nazbierali asi 250 kg kadečoho, od turistického odpadu až po káble, drôty a železá, možno z rekonštrukcie chaty,“ uviedol Pavol Kráľ. Lesníci stále čakajú na čas, kedy potápači jedného dňa skonštatujú, že prešli celé jazero a nič nenašli.

Tohtoročný 17. ročník akcie Čisté vody je súčasťou práve 25. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov. Festival bude počas nastávajúceho víkendu pokračovať premietaním súťažných filmov. V sobotu večer ho ukončí slávnostné vyhlásenie festivalových výsledkov a zverejnenie mena najusilovnejšieho potápača.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu