Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Fico: Poslanci podľa Sulíkovho návrhu zarobia o 6 tisíc viac

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) predkladá návrh na zníženie platov poslancov NR SR, výsledkom ktorého je, že poslanci do roku 2014 zarobia o 6000 eur viac, ako by dostali podľa teraz platného zákona. Uviedol to dnes v diskusnej relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu predseda Smeru-SD Robert Fico.

Podľa jeho slov nemá Sulíkov návrh podporu ani v samotnom klube SaS, nieto ešte v celej vládnej koalícii. Šéf parlamentu potvrdil, že za určitých predpokladov by mohlo dôjsť k takejto situácii. Do úpravy by sa totiž malo dostať znižovanie príjmov o dvojnásobok deficitu. "To znamená, že je tam nejaká dynamika, ale ten deficit by musel klesnúť takmer na nulu, aby sa to stalo," poznamenal Sulík. Ak sa podľa neho poslanci budú správať rozumne a nebudú podporovať rast deficitu, tak "logicky budú mať plat vyšší".

Informoval, že celkové náklady na poslancov klesnú o 10 percent v roku 2011. Výsledkom toho bude suma 1,3 milióna ročne, čo pre rozpočet NR SR je významná hodnota. Dohoda je stabilná a nemala by sa meniť až do roku 2014. "Toto my principiálne odmietame, toto je klamanie. Dnes sa hral (Sulík, pozn. red.) na veľmi solidárneho, krásneho, zlatého, ale v konečnom dôsledku o štyri roky dostane poslanec o 6000 eur viac," zdôraznil Fico.

Predseda Smeru-SD si myslí, že treba prestať špekulovať okolo znižovania platov a riešiť túto otázku štandardnou cestou. Pripomenul, že v rokoch 2009 a 2010 koalícia pristúpila k zmrazeniu platov ústavných činiteľov, ktoré chce súčasná vládna garnitúra uvoľniť. "My sa budeme hlásiť k zastaveniu valorizácie," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu