Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda si chce podriadiť verejnoprávne médiá, tvrdí Rada STV

Generálny riaditeľ Štefan Nižňanský na mimoriadnom zasadnutí
Generálny riaditeľ Štefan Nižňanský na mimoriadnom zasadnutí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna koalícia si chce podľa Rady Slovenskej televízie (STV) podriadiť verejnoprávne médiá. Na protest proti zámeru kabinetu, ktorý chce zlúčiť STV so Slovenským rozhlasom (SRo) a vrátiť voľbu ich vedenia do parlamentu, sa dnes predseda rady Martin Kákoš vzdal funkcie.

Ministerstvo kultúry spojenie oboch médií presadzuje, aby tak vyriešilo vážne finančné problémy televízie. Za ne vraj nesie zodpovednosť nielen vedenie STV, ale aj samotná rada. To však dnes jej členovia odmietli.

"Model budúceho fungovania Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu nesie typické znaky ich zoštátnenia. Bez ohľadu na rétoriku by to znamenalo koniec verejnoprávnosti médií verejnej služby na Slovensku a oslabenie ich programovej a politickej nezávislosti," zhodla sa dnes na mimoriadnom rokovaní rada, kontrolný orgán STV. Podobne sa na úvod rokovania vyjadril odstupujúci predseda Kákoš. Plány koalície považuje za "návrat k obdobiam s oslabeným demokratickým prostredím".

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) chce, aby parlament už v novembri v zrýchlenom konaní schválil zlúčenie verejnoprávnych médií a v decembri vybral nového riaditeľa spojeného verejnoprávneho média. Od roku 2006 riaditeľov STV a SRo vyberali ich kontrolné rady. Krajcer chce zrušiť koncesionárske poplatky a financovať televíziu s rozhlasom zo štátneho rozpočtu. Zmeny podľa ministra treba prijať rýchlo, aby sa začali riešiť finančné problémy televízie, ktorá má tento rok skončiť v mínuse 16 miliónov eur.

Za stratu je podľa Krajcera zodpovedná aj rada, tá to však odmietla. Podľa jej podpredsedu Richarda Hergotta kritici nemajú jasno v tom, aké má rada kompetencie. Rada však schvaľuje nielen programový koncept televízie, ale aj jej rozpočet. STV si napríklad do príjmov zarátala aj dotáciu 6,5 milióna eur za ľudí oslobodených od platenia koncesionárskych poplatkov, čo jej rada odobrila. Platbu však neskôr nedostala. Hergott postup obhajoval, rada podľa neho manažment televízie zaviazala, aby v prípade, ak dotáciu nedostane, rozpočet upravila. Rada STV i jej expredseda Kákoš ministrovi vyčítajú, že s nimi o zamýšľaných zmenách nediskutoval. Krajcer pritom chce presadiť aj zrušenie rady, ktorej 15 členov volí parlament.

Veľkú časť rady, vrátane expredsedu Kákoša, vybral parlament za bývalej vlády. Napríklad Pavol Holeštiak je kandidátom opozičnej SNS na primátora Čadce. Hergott, ktorý kedysi moderoval mítingy HZDS, odmietol, že by rodiaci sa konflikt medzi radou a koaličnými stranami súvisel s politikou. A kým chce vláda riaditeľa STV Štefana Nižňanského už tento rok zbaviť funkcie, rada zatiaľ o jeho odvolaní pre zlé hospodárenie televízie neuvažuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu