Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Predseda Rady STV odstúpil na protest voči zámerom vlády

Martin Kákoš
Martin Kákoš

BRATISLAVA - Na protest proti zámerom vlády, ktorá chce zlúčiť Slovenskú televíziu (STV) so Slovenským rozhlasom (SRo) a vrátiť voľbu ich vedenia do parlamentu, sa dnes vzdal funkcie predseda Rady STV, režisér Martin Kákoš.

Médiá pritom špekulovali, či sa na dnešnej mimoriadnej rade nebude odvolávať šéf televízie Štefan Nižňanský, tento bod však rada na programe zatiaľ nemá. Televízia čelí vážnym finančným problémom.

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) chce, aby parlament už v novembri v zrýchlenom konaní schválil zlúčenie verejnoprávnych médií a v decembri vybral nového riaditeľa spojeného verejnoprávneho média. Doposiaľ riaditeľov STV a SRo vyberali ich kontrolné rady. Chce tiež zrušiť koncesionárske poplatky a financovať televíziu s rozhlasom zo štátneho rozpočtu.

Kákoš ministrom navrhnuté zmeny odmietol. "Ich realizácia by znamenala zánik verejnoprávneho charakteru vysielateľov verejnej služby, ich zoštátnenie a stratu programovej a politickej nezávislosti," uviedol na úvod mimoriadneho zasadania rady. Krajcerove zámery sú podľa neho v rozpore s trendom posilňovania nezávislosti verejnoprávneho charakteru médií. Považuje ich za "návrat k obdobiam s oslabeným demokratickým prostredím". Svoje výhrady chcel ministrovi tlmočiť aj osobne, Krajcer vraj na neho nemal čas.

Minister tvrdil, že rýchle zmeny navrhuje preto, aby vyriešil zlú finančnú situáciu televízie. Jej deficit by mal totiž koncom roka dosiahnuť 16 miliónov eur. Okrem toho by mala zaplatiť 2,9 milióna eur za porušenie zmluvy z roku 1997 štúdiu Omega, s ktorým prehrala súdny spor. O oboch problémoch dnes rokuje Rada STV za zavretými dverami.

Kákoš pritom podotkol, že jeho odstúpenie nie je priznaním omylov a chybných krokov rady. Tá totiž čelí kritike Krajcera, ktorý ju považuje za spoluzodpovednú za stav televízie a v balíku zmien navrhuje aj zrušenie oboch mediálnych rád.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu