Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ochrana nefajčiarov bude asi prísnejšia

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Ochrana nefajčiarov by sa na Slovensku mala v budúcnosti sprísniť. Ako informovala vo svojom hlavnom spravodajstve televízia Joj, fajčiari by mali vymiznúť z kaviarní, ako aj nákupných centier.

"Chceme robiť všetko preto, aby mamičky s deťmi a mladí ľudia nemuseli dýchať cigaretový dym v nákupných centrách," povedal pre televíziu šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Ako ozrejmil Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva SR, fajčenie bude povolené iba v tých kaviarňach, ktoré majú stavebne oddelený priestor pre fajčiarov a nefajčiarov. Rovnaká podmienka platí v súčasnosti pre reštaurácie. Zvýšiť sa tiež majú sankcie za porušenie zákona o ochrane nefajčiarov. Minimálna pokuta by mala stúpnuť z 331 na 530 eur.

Zmeny by mali nastať aj v prípade tabakových výrobkov. Podľa Ochabu by plocha pre varovania o možnom vzniku rakoviny, predčasnom úmrtí či impotencii v dôsledku fajčenia mala byť o 20 percent väčšia ako doteraz. Tabakové výrobky by zároveň mali zmiznúť z miesta pri pokladniciach v obchodoch.

Konkrétny návrh právnej normy by mal byť predstavený na jar budúceho roku a nevylučuje sa, že získa aj podporu opozície. "Určite sa budem snažiť a presvedčiť všetkých, aby sme podporili a zvýšili ochranu nefajčiarov," uviedol pre televíziu exminister zdravotníctva Richard Raši (poslanec za Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu