Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pre vymazané byty na zoznamoch nemá nikto vysvetlenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Biele miesta v zozname prideľovaných bytov, ktorý je na stránkach bratislavského Starého Mesta, zostávajú záhadou. Zodpovednosť nechce prijať nikto. Občiansky aktivista Kristián Straka chce preto podať podnet na prokuratúru.

"Súčasná samospráva môže ručiť iba za dáta, ktoré sú tam od jej nástupu. Nevieme, čo zmizlo, ručíme len za 32 bytov, ktoré pridelil starosta Petrek," vyjadrila sa pre Topky.sk hovorkyňa samosprávy Alena Kopřivová. Andrej Petrek nastúpil do funkcie starostu Starého Mesta na konci roku 2006.         

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský bol v rokoch 1994 až 2002 staromestským starostom. "Všetky otázky, prosím, adresujte na samosprávu Starého Mesta," odpovedala jeho hovorkyňa Beatrice Szaboová. Ďurkovského vyjadrenie, či boli byty zo zoznamu vymazané počas obdobia, keď zastával funkciu starostu, sa získať nepodarilo.         

"Obávam sa, že aj v tomto období za pána Petreka chýbajú niektoré zmluvy," povedal aktivista Kristián Straka, ktorý celú kauzu začal. "Dám preto podnet na prokuratúru, nech to vyšetrí." Straka je predseda občianskeho združenia Právo na bývanie, ktoré chce poukazovať na údajnú dlhoročnú nespravodlivosť pri prideľovaní bytov samosprávou. Podľa združenia ich mesto vždy prideľovalo ľuďom, ktorí ich "tak súrne nepotrebovali, obyčajní ľudia nedostali ani jeden."

Dostať sa k akýmkoľvek informáciam o pridelených bytoch nie je ľahké. Mestu podľa Kopřivovej trvá až niekoľko dní, pokiaľ informácie spracuje.

Nie každá bratislavská mestská časť "riskovala" a zoznam pridelených bytov zverejnila. Nové Mesto sa rozhodlo tabuľku s menami a adresami majiteľov obecných bytov skartovať. Samospráva údajne nepostupovala protizákonne, po päťročnej archivácii je možné údaje vymazať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu