Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Švejna zložil funkciu pre kauzu hayekovcov

Béla Bugár a Ivan Švejna na tlačovej besede
Béla Bugár a Ivan Švejna na tlačovej besede (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvý vysoký úradník súčasnej stredopravej koalície zložil funkciu. Kreslo štátneho tajomníka ministerstva dopravy opúšťa Ivan Švejna (Most-Híd), ktorého bývalá firma Hayek Consulting získala po voľbách štátnu zákazku.

Kritike za pridelenie kontraktu čelil aj ďalší niekdajší spolumajiteľ firmy, štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren (SaS).

Most-Híd a SaS svojich nominantov po zverejnení spornej zákazky obhajovali, premiérka Iveta Radičová to označila za konflikt záujmov.

Spoločnosť Hayek Consulting, v ktorej Chren so Švejnom pôsobili pred nástupom na ministerstvá, podpísala po voľbách kontrakt za 8100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania. Agentúra spadá pod ministerstvo hospodárstva na čele s nominantom SaS Jurajom Miškovom. Hayek Consulting neskôr spornú zmluvu vypovedala.

"Dlho som zvažoval toto rozhodnutie, ale som zvážil a na vlastnú žiadosť odstupujem z funkcie štátneho tajomníka," povedal dnes novinárom Švejna. Poznamenal, že svojím rozhodnutím chce chrániť Nadáciu F. A. Hayeka i stranu Most-Híd.

Rozhodnutie vzdať sa funkcie Švejna oznámil svojmu nadriadenému, ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi (KDH). Minister by mal podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára predložiť návrh na stiahnutie Švejnu z funkcie na najbližšie rokovanie vlády.

Hayek Consulting získala štátne zákazky aj za bývalej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Spory medzi stranami nového vládneho kvarteta však vyvolal podpis zmluvy po voľbách; médiá dokonca špekulovali, že druhá najsilnejšia strana koalície - SaS zvažovala odchod z vlády. Kontrakty Hayek Consulting so štátom by mal preveriť Najvyšší kontrolný úrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu