Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súd rozhodne v kauze dvojnásobnej vraždy v Kovarciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Verdikt Špecializovaného súdu si dnes vypočujú exmanželia z Kovariec v okrese Topoľčany, ktorých súdia za vraždu miestnej poštárky a vraždu adoptívneho otca obžalovanej Miroslavy. Žena vinu odmieta, jej bývalý manžel Miroslav sa ku všetkému priznal.

V oboch prípadoch je Miroslava obžalovaná ako iniciátorka a Miroslav ako vykonávateľ vrážd. Podľa prokurátora, ktorý dvojici v záverečnej reči navrhol výnimočné tresty, Miroslav zaútočil 2. februára na poštárku (51) roznášajúcu dôchodky.

Bil ju päsťami v garáži na prízemí domu, v ktorom býval s exmanželkou. Keď poštárka upadla do bezvedomia, odniesol ju na poschodie a obral ju o takmer 400 eur a 20 stravných lístkov. Peniaze umýval od krvi. Dvojica obžalovaných si po vražde objednala taxík a šla do Topoľčian na nákupy.

Po návrate obidvoch zadržali a sudca ich zobral do väzby. To už poštárku hľadali policajti na základe oznámenia obyvateľky Kovariec, ktorá sa nedočkala dôchodku a zalarmovala príbuzných i starostku obce. Miroslava D. prezradili stravné lístky, ktoré mu vypadli pri kontrole totožnosti. Lístky si v ten deň kúpila poštárka u svojho zamestnávateľa.

Následne policajti vošli do ich domu, kde v nevykurovanej kúpeľni vo vani našli nehybné telo poštárky. Zomrela na následky bitky a podchladenia.
  
Prípad zavraždenej poštárky priviedol vyšetrovateľov na staršiu stopu v prípade vraždy adoptívneho otca (56) obžalovanej. Toho podľa obžaloby zadusil Miroslav v presne nezistenom čase do septembra 2007. Nebohého obral o peniaze, za ktoré si s Miroslavou D. kúpili ojazdenú Škodu 105. V škodovke zavraždeného muža odviezli medzi obce Párovské Háje a Cabaj-Čápor a pohodili i s dokladmi do brázdy pri poľnej ceste. V oboch prípadoch motívom útoku bola snaha získať peniaze.

Senát si vypočul v tomto prípade dve odlišné výpovede exmanželov. Miroslav D. sa k obom skutkom priznal, vraj ho na ne nahovárala jeho partnerka, aby získali peniaze. V prípade vraždy svokra však pozmenil svoju pôvodnú výpoveď pred policajtmi. Vraj naliehaniu svojej ženy nevyhovel, ale skutok urobil až v čase, keď už ho na vraždu nenahovárala.

V kauze vraždy poštárky zas nevedel jednoznačne vysvetliť, či ho partnerka navádzala priamo na jej likvidáciu, alebo olúpenie o peniaze, ktoré roznášala ľuďom.

Spoluobžalovaná exmanželka Miroslava D. však svoju vinu popiera. „To vôbec nie je pravda, že by som ho ja na to navádzala,“ povedala. Vraj chcela volať na políciu, keď sa dozvedela o vražde svojho adoptívneho otca, ale povedal jej, že keď to niekomu povie, tak skončí ako svokor.

Tvrdí, že jej exmanžel sám odstránil telo. V prípade vraždy poštárky priznala, že mali o nej rozhovor – ale o jej olúpení, nie zabití. Aj to, čo hovorila, vraj myslela zo srandy. O vražde sa vraj od exmanžela dozvedela až v taxíku, keď sa vrátili pred dom a čakali ich tam už policajti. Neskôr pripustila, že v deň vraždy vedela, že sa jej exmanžel chystá olúpiť poštárku. Prípad pokračuje výsluchom svedkov.

Miroslav D. na súde vyhlásil, že mu exmanželka z väzby napísala list, aby vinu zobral na seba, že ona osobne ani nebola pri vraždách a postará sa o ich dieťa. Súdu tvrdil, že ju teraz ľúbi. V čase vraždy poštárky sa hádavali, lebo nevedel zabezpečiť dosť peňazí. Od sudcu si pýtal aj súhlas, aby si exmanželku mohol opäť vziať za manželku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu