Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Odborári sa chystajú demonštrovať v Bratislave

Protest odborárov z 1. októbra
Protest odborárov z 1. októbra

BRATISLAVA - Odborári dnes v Bratislave uskutočnia poslednú z troch ohlásených demonštrácií proti úspornému balíčku vlády. Demonštranti sa stretnú popoludní pred Úradom vlády a spoločne prejdú pred parlament. Na pochode sa podľa predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov (KOZ) zúčastní podstatne viac ľudí než na predchádzajúcich dvoch protestných akciách. Do ulíc Košíc vyšlo 1. októbra asi 1500 ľudí, zhruba rovnaký počet demonštroval v piatok aj v Žiline.

Protestmi chcú odbory prekaziť prijatie úsporných opatrení, o ktorých má parlament začať rokovať dnes. Nespokojenci nesúhlasia napríklad s chystaným dočasným zvyšovaním dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent. Kritiku vyvolalo aj plánované zvýšenie niektorých spotrebných daní.

Zmeny podľa odborárov znížia životnú úroveň a podpíšu sa pod rast cien tovarov. Odbory síce vítajú snahy o ozdravenie verejných financií, vláde však navrhli prijať iné opatrenia ako napríklad zavedenie progresívnej dane z príjmu. V prípade, že parlament navrhnuté zmeny zákonov schváli, KOZ hrozí ďalšími nátlakovými akciami. Podobné protestné akcie sa uskutočnili aj v ďalších európskych krajinách.

Odborári majú dlhodobo blízko k najsilnejšej opozičnej strane Smer-SD, KOZ stranu expremiéra Roberta Fica podporovala aj v parlamentných voľbách. Viacerí zástupcovia Smeru-SD vyšli v Košiciach a v Žiline do ulíc spolu s odborármi.

Chystané opatrenia pod taktovkou kabinetu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) majú priniesť štátu na budúci rok dodatočných 770 miliónov eur. Škrty vo výdavkoch by zasa mali dosiahnuť vyše 980 miliónov eur. Stredopravá vláda chce v budúcom roku znížiť deficit verejných financií na 4,9 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných odhadovaných 7,8 percenta HDP.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu