Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Odborári v Žiline vypískali úsporný vládny balíček

Protestný pochod proti ozdravnému balíčku vlády Zobraziť galériu (6)
Protestný pochod proti ozdravnému balíčku vlády

ŽILINA - Do žilinských ulíc dnes vyšlo približne 1500 odborárov, aby fúkaním do píšťalok a trúbok, podobne ako pred týždňom v Košiciach, protestovali proti úspornému balíčku vlády premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Medzi protestujúcich sa zamiešali aj politici opozičného Smeru-SD, s ktorým majú odbory dlhodobo nadštandardné vzťahy. Na transparentoch niektorých nespokojencov nechýbali ani komunistické symboly. Na budúci týždeň sa odborári zídu v Bratislave.

"Porovnajte si svoj balíček opatrení s vašimi predvolebnými sľubmi. Toto je vaše zrkadlo, z toho, čo tam uvidíte, vám bude určite nevoľno. Rozhodnutia, ktoré prijímate, neurobia zo Slovenska lepšie miesto pre život," odkázal vláde z pódia detviansky odborár Stanislav Ľupták.

Nespokojencom sa nepáčilo napríklad chystané zvyšovanie dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent, upozornili na údajnú hrozbu rastu cien a pokles životnej úrovne. Rečníkom na pódiu tlieskala aj bývala ministerka práce Viera Tomanová alebo žilinský župan Juraj Blanár (obaja Smer-SD).

Okrem pískania a trúbenia mávali ľudia v modrých odborárskych vestách aj transparentmi s nápismi "Viac dierok na opasku nemáme" alebo "Chceme žiť, nie živoriť". Niektorí Žilinčania protestujúcich podporili potleskom, časti obyvateľov a návštevníkom mesta však nespokojenci trúbením pripomínali skôr futbalových fanúšikov.

V balíčku úsporných opatrení súčasnej stredopravej vlády je okrem dočasného zvýšenia dane z pridanej hodnoty i rast niektorých spotrebných daní. Štátu by to malo na budúci rok priniesť dodatočných 770 miliónov eur. Škrty vo výdavkoch by zasa mali dosiahnuť vyše 980 miliónov eur. Pomocou opatrení chce vláda tiež dosiahnuť zníženie deficitu verejných financií na 4,9 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných odhadovaných 7,8 percenta HDP.

Protestné zhromaždenia boli v uplynulom období vo viacerých krajinách Európy, napríklad v Česku vyšlo do ulíc asi 40.000 ľudí. Aj v týchto krajinách chceli takto odborári vyjadriť nevôľu s chystanými úspornými opatreniami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu